Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Αριστοι μπλόγκερ από τα θρανία...


Η Ηλιάνα έπαιξε το πρώτο της ηλεκτρονικό παιχνίδι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τού μπαμπά της σε ηλικία 3 ετών. Η Νίνα και η Κωνσταντίνα ήταν εξοικειωμένες με τα προγράμματα των υπολογιστών ήδη από τα 8. Οπως ήταν αναμενόμενο, στα 15 τους σήμερα χειρίζονται το κομπιούτερ σαν αληθινές «χάκερ», ενώ το Ιντερνετ θα μπορούσε να λέγεται και... δεύτερο σπίτι τους. Αναμενόμενο ήταν λοιπόν να φέρουν τα «πάνω κάτω» με το blog τους «Πάνω Κάτω τα Ιδια» στο διαγωνισμό «Ξε-blog-αρε» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αποσπώντας τη μία από τις δύο πρώτες θέσεις στην κατηγορία του Γυμνασίου.

Η ιδέα προϋπήρχε

Η ιδέα προϋπήρχε στο μυαλό των τριών φιλενάδων και συμμαθητριών στο 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης, της Ηλιάνας Σιούστη, της Νίνας Σιάμινου και της Κωνσταντίνας Βασιλοπούλου, ωστόσο η αφορμή για να «ανεβάσουν» το δικό τους μπλογκ στο Ιντερνετ ήρθε τον περασμένο Μάιο, όταν διάβασαν για το διαγωνισμό που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». «Εάν άκουγε κανείς ότι τρία ”επαρχιόπαιδα” από την Κοζάνη και μάλιστα κορίτσια θα ασχολούνταν ποτέ με τους υπολογιστές... μάλλον θα μας έλεγε τρελές» έγραφαν στο πρώτο, εισαγωγικό τους post. «Σίγουρα όμως είναι κάτι περισσότερο από μια τρέλα της ηλικίας μας, είναι πάθος για την τεχνολογία! Αρχικά, ήμασταν πεπεισμένες ότι δεν θα τα καταφέρουμε εξαιτίας της πίεσης που είχαμε λόγω των εξετάσεων. Ομως, χάρη στη σκληρή δουλειά και τις μπόλικες ιδέες που είχαμε έστω και την τελευταία στιγμή, μπορέσαμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας (γιατί για μας δεν είναι ποτέ και τίποτα “mission impossible”)».

Η συνταγή που εξασφάλισε την επιτυχία του μπλογκ (4ogymnasiokozanhs.blogspot.com) ήταν η περιγραφή της ψηφιακής Ελλάδας του μέλλοντος με μια μικρή δόση νεανικού χιούμορ. «Αυτό που έκανε το blog να ξεχωρίσει ήταν η θεματολογία» λέει στην «Κ» ο συντονιστής εθελοντών Διαδικτύου της Κοζάνης κ. Δημήτρης Ζιούζιος. «Πέτυχαν το σκοπό τους με φρέσκιες ιδέες και τη ζωντάνια τους». Γράφουν για τους συμμαθητές τους, την μπάντα των φίλων τους, για τους νέους τρόπους επικοινωνίας, για το σχολείο τους, για τις παρέες τους, τις ανησυχίες τους, για ό,τι τους απασχολεί.

Μαθήτριες της Α΄ Λυκείου, ετοιμάζονται τώρα, όπως λέει η Ηλιάνα στην «Κ», «να φτιάξουμε το blog να λειτουργεί σαν μια ηλεκτρονική εφημερίδα με έμφαση σε νεανικά θέματα και ανοιχτά ζητήματα της περιοχής, θέλουμε να το κάνουμε καλύτερο, να το εμπλουτίσουμε», στοχεύοντας όχι μόνο να φτάσουν πιο κοντά στην μελλοντική ψηφιακή Ελλάδα που περιγράφουν στο blog, αλλά «να βοηθήσουμε να γίνει καλύτερη η χώρα μας γενικώς».

Στις 7 Νοεμβρίου, τα τρία κορίτσια θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να παρευρεθούν στην τελετή βράβευσής τους. Εκεί, θα συναντήσουν και τους υπόλοιπους νικητές του διαγωνισμού. Οπως τον μικρό Γιάννη, μαθητή της Στ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου που στο μπλογκ του ourland.terramythia.com/wordpress που γράφει «για την Κάρπαθό του», το μέρος που ζει τα τελευταία έξι χρόνια «και νιώθω τυχερός γι’ αυτό». Θα γνωρίσουν και τον Βασίλη, επίσης νικητή στην κατηγορία του δημοτικού, από τη Βέροια που, όταν έμαθε ότι κέρδισε, έγραψε στο μπλογκ του (vasilis-panagiotis.blogspot.com): «Σήμερα ήταν μία από τις ωραιότερες μέρες της ζωής μου! Ο διευθυντής του σχολείου μου μου ανακοίνωσε ότι είμαι στους δύο καλύτερους του διαγωνισμού Ξε-blog-αρε! Ολοι οι φίλοι μου έπεσαν πάνω μου, με αγκάλιαζαν και φώναζαν το όνομά μου!» Θα συναντήσουν βέβαια και παιδιά πιο κοντά στην ηλικία τους. Να, όπως τους μαθητές του Β3 του 3ου Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας που με το mathites-texnologoi.blogspot. com κατάφεραν επίσης να διακριθούν. «Οι κόποι μας δικαιώθηκαν! Είμαστε οι νικητές του διαγωνισμού! ... Η συγκεκριμένη νίκη έδωσε χαρά στα παιδιά όλου του σχολείου, στους καθηγητές και τους γονείς μας και στον διευθυντή αποτελώντας φωτεινή ηλιαχτίδα στα προβλήματα που αντιμετώπισε τον τελευταίο καιρό το σχολείο μας!» έγραφαν πριν από λίγες ημέρες στο μπλογκ τους.

«Νικήτρια» η Β. Ελλάδα

Η Βόρεια Ελλάδα πάντως... υπερεκπροσωπείται στους νικητές του διαγωνισμού. Στην κατηγορία του Λυκείου κέρδισαν δύο ομαδικά μπλογκ, αυτό των τεσσάρων μαθητών του 2ου Λυκείου Χορτιάτη με τίτλο «Για τα μάτια της Χουακίνα» (xouakina. blogspot.com) και αυτό του Μάκη, της Ζωής, του Κώστα, της Αθηνάς, του Χρήστου και του Θωμά, μαθητών της Β΄ τάξης Πληροφορικής του Επαγγελματικού Λυκείου Αργους Ορεστικού (kselockare.blogspot.com). «Ραντεβού στην Αθήνα!»

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή - Των Θαναση Τσιγγανα - Λινας Γιανναρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top