Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

«Εκπτώσεις» στη μείωση των ρύπων...


Το «πακέτο» των προτάσεων της Κομισιόν για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου παραμένει στην κοινοτική ημερήσια διάταξη, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η ύφεση θα οδηγήσει και σε περιορισμό των φιλόδοξων στόχων για το περιβάλλον.

Το θέμα αποτέλεσε το μοναδικό «αγκάθι» της Συνόδου Κορυφής, ενώ υπήρξε απειλή για βέτο από Ιταλία και Πολωνία.

Ο βασικός στόχος των προτάσεων του αρμόδιου επιτρόπου, κ. Σταύρου Δήμα, είναι μέχρι το 2020 η Ε.Ε. να μειώσει μονομερώς, δηλαδή χωρίς διεθνή συμφωνία, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%.

Οι προτάσεις της Κομισιόν, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες από το 2013 θα πληρώνουν για όλες τις εκπομπές τους. Οι υπόλοιπες βαριές βιομηχανίες (χάλυβας, διυλιστήρια, τσιμέντα, υαλουργία, χαρτοποιία) σταδιακά από το 2013 θα πληρώνουν για μέρος των ρύπων που εκπέμπουν, ενώ από το 2020 θα πληρώνουν για το σύνολο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απείλησε ευθέως με βέτο προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η εφαρμογή των μέτρων θα έχει ετήσιο κόστος για τη βιομηχανία άνω των 25 δισ. ευρώ. Ανάλογες θέσεις διατύπωσαν οι Πολωνοί και οι πρωθυπουργοί των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ αποστάσεις πήραν και οι Γερμανοί. Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει εξαίρεση από την εφαρμογή των αποφάσεων για τους ρύπους.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφέρεται ότι οι ποσοτικοί και χρονικοί στόχοι παραμένουν, αλλά θα υπάρξουν αλλαγές, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες κρατών-μελών για κλάδους της βιομηχανίας. Η τάση που επικρατεί είναι να εξαιρεθούν κάποιες βιομηχανίες και να μετατεθεί πέραν του 2013 η χρέωση των ρύπων.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος- ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λέτε τώρα να μας αφήσουν ήχους τα τσογλανια τύπου Ζαραφου να ζήσουμε πάνω απ το προσδόκιμο ζωής και να βανουμε τα ταμεία μέσα .Μετά που θα πουλάμε το γάλα δυχος τεντσερε. Είναι δυνατών

 
back to top