Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

1ος αγώνας δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου...

Απομένουν 16 μέρες και 17 ώρες πρίν τον 1ο (πρώτο) αγώνα δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου για ένα καλύτερο περιβάλλον και την ημερίδα που θα ακολουθήσει. Η ενότητα με τις συμβουλές μας για ένα όσο το δυνατό πιο "ασφαλή" αγώνα συνεχίζεται...

Προπονητικό πρόγραμμα 8 εβδομάδων για να ξεκινήσετε το τρέξιμο


Το προπονητικό πρόγραμμα που ακολουθεί, είναι σχεδιασμένο κατάλληλα ώστε να φθάσετε να τρέχετε 30 λεπτά (περίπου 3,5 χλμ.) με αργό και χαλαρό ρυθμό. Είναι ένα απλό προοδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκινάει με περισσότερο περπάτημα παρά με τρέξιμο, με στόχο να περάσετε σταδιακά στη διαδικασία του τρεξίματος μειώνοντας το περπάτημα.

Μόλις καταφέρετε να τρέξετε 3,5 χλμ. χωρίς στάση, τότε είστε έτοιμοι να θέσετε τον επόμενο στόχο σας. Πολύ πιθανό να θέλετε να συνεχίσετε να τρέχετε 3,5 χλμ., 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, για λίγο καιρό. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό είναι αρκετό για να σας βοηθήσει να χάσετε κάποια παραπανίσια κιλά και να βελτιώσετε την υγεία σας ( χαμηλότερη χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση κλπ.).

Τα πρώτα 3,5 χλμ. που θα τρέξετε εφόσον είστε αρχάριοι, ίσως σας φανούν δύσκολα. Όταν όμως καταφέρετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, είναι σχετικά εύκολο να τρέξετε περισσότερο. Απλά θα πρέπει να διαθέστε λίγο χρόνο και να είσαι υπομονετικοί και πειθαρχημένοι στην προπόνησή σας.

Υπάρχουν 4 σημεία κλειδιά που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε το προπονητικό πρόγραμμα των 8 εβδομάδων.

• Πριν ξεκινήσετε την άσκηση, ειδικότερα εάν είστε πάνω από 40 ετών και αγύμναστοι, κάντε ένα πλήρες τσεκ απ στην υγεία σας και ακολουθήστε τις υποδείξεις του γιατρού σας.
• Προγραμματίστε την προπόνησή σας. Δε θα βρείτε το χρόνο αν δε βάλετε τη προπόνηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
• Όλοι μας έχουμε κακές μέρες, αλλά περνάνε γρήγορα και η επόμενη προπόνηση είναι συχνά καλύτερη από τη προηγούμενη. Γι’ αυτό ακολουθήστε το πρόγραμμά σας.
• Μη βιάζεστε. Στο κόσμο της άσκησης, η βιασύνη οδηγεί σε τραυματισμούς και απογοήτευση. Να είστε υπομονετικοί και να πηγαίνετε αργά. Ο στόχος είναι να φτάσετε τα 30 λεπτά συνεχόμενο τρέξιμο, όχι να κάνετε κάποιο ρεκόρ φτάνοντας εκεί.

Εβδομάδα 1η
Δευτέρα Τρέξ.&Περπατ. Τρέξ. 1 λεπτό, Περπάτ. 2 λεπτά. Επανέλαβε 10X
Τρίτη Περπάτημα. Περπάτημα χαλαρά 30 λεπτά
Τετάρτη Τρέξ.&Περπατ. Τρέξ. 1 λεπτό, Περπάτ. 2 λεπτά. Επανέλαβε 10X
Πέμπτη Περπάτημα. Περπάτημα χαλαρά 30 λεπτά
Παρασκευή Τρέξ.&Περπατ. Τρέξ. 1 λεπτό, Περπάτ. 2 λεπτά. Επανέλαβε 10X
Σάββατο Τρέξ.&Περπατ. Τρέξ. 1 λεπτό, Περπάτ. 2 λεπτά. Επανέλαβε 10X
Κυριακή Ξεκούραση

Προπονητικές συμβουλές:
Για να έχετε ενέργεια για τη προπόνηση, δοκιμάστε ένα φρούτο 2 ώρες πριν. Μία ώρα πριν, πιείτε ένα ποτήρι νερό με ηλεκτρολύτες για να είστε πλήρως ενυδατωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top