Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Βόμβα 1,3 δισ. ευρώ για ΔΕΗ και επιχειρήσεις ηλεκτρισμού...


Βόμβα» ύψους 1,3 δις. ευρώ το χρόνο αναμένεται να επιφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας, και κυρίως στη ΔΕΗ, η υποχρέωσή τους να αγοράζουν από το 2013 και μετά το σύνολο των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν στελέχη τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή, οι οποίοι υπολογίζουν ότι το σύνολο του παραπάνω ποσού θα μετακυλισθεί σταδιακά υπό τη μορφή των αυξήσεων, στα τιμολόγια του ρεύματος αρχής γενομένης από τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι αυξήσεις από αυτό τον λόγο στα τιμολόγια του ρεύματος, υπολογίζονται σε 10%-15%.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, έπειτα από την ανακοίνωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία οι βιομηχανίες ενέργειας θα πρέπει να πληρώνουν από το 2013 για το σύνολο των εκπομπών τους, ενώ την ίδια χρόνια θα εισέλθουν στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών και οι βιομηχανίες χημικών και αλουμινίου.

Βάρος 1,2- 1,25 δισ. ευρώ για τη ΔΕΗ

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο βάρος φυσικά θα επωμιστεί η ΔΕΗ, λόγω των πολλών πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων μονάδων της (κυρίως λιγνιτικών και πετρελαϊκών). Το σύνολο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη ΔΕΗ το 2013, μετά και από τις αντικαταστάσεις μονάδων αλλά και την απόσυρση κάποιων που υπολογίζεται να έχει κάνει, εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 45-50 εκατομμύρια τόνους. Αυτό σημαίνει ότι με ένα σενάριο για την τότε τιμή δικαιώματος στα 25 ευρώ ανά τόνο, συνεπάγεται ένα ετήσιο κόστος για τη ΔΕΗ, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, ποσό που κάνει τη διοίκηση της επιχείρησης να έχει χάσει τον ύπνο της.
Όσο για άλλους επενδυτές, σαν το σχήμα Edison- ΕΛΠΕ, με δεδομένο ότι μέχρι τότε θα διαθέτουν δύο μονάδες (ΕΝΘΕΣ, Θίσβη), εκτιμάται από αρμόδια στελέχη σε 33-35 εκατ. ευρώ.
Αν πιστέψουμε τα σενάρια ότι το 2013, η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα θα ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια μεγαβατώρες το χρόνο, και ότι η συνολική επιβάρυνση θα κυμανθεί στα 1,3 δις. ευρώ, προκύπτει μια μέση επιβάρυνση ανά καταναλωτή, της τάξης των 2- 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Αν λοιπόν το νέο καθεστώς ίσχυε από σήμερα, η μέση τιμή της οικιακής κιλοβατώρας που είναι γύρω στα 10 λεπτά, θα διαμορφώνονταν στα 12- 13 λεπτά.

Τέλη χρόνου η οριστική πρόταση

Οι προτάσεις της Επιτροπής που επιχείρησε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις θέσεις της Κομισιόν και τις απαιτήσεις των βιομηχανιών, θα συζητηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, και οι οριστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένεται να ψηφισθούν εντός του Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα παραπεμφθούν στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε. Ένωσης για την τελική τους έγκριση το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2009.

O Ενεργειακός

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ola ta papagalagia tis diaplokis se drasi mias ke AGAPAN tin tefra pou trome

 
back to top