Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩHΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ...

Να αποσυρθεί άμεσα η μήνυση εναντίον της τέως Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρώντας ότι αποτελεί στην ουσία πολιτική δίωξη προερχόμενη από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ (μέσω του νυν Γενικού Επιθεωρητού Περιβάλλοντος), λόγω της ανεξαρτησίας της στην ενσυνείδητη δουλειά της στην υπηρεσία, για όσο καιρό ασκούσε το λειτούργημα της, αλλά και λόγω της κριτικής της για τα προβλήματα ρύπανσης του Ασωπού και άλλων περιοχών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι αντί να επιβραβεύονται όσοι στη διοίκηση ασκούν ευσυνείδητα τη δουλειά τους, ιδιαίτερα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζουν συχνά την δυσφορία, τη δυσμένεια και την εκδικητικότητα των πολιτικών προϊσταμένων τους. Σε μια εποχή που η διαφθορά και η αδιαφάνεια έχουν ξεσηκώσει την κοινωνία, είναι αδιανόητο να παραπέμπεται σε δίκη η κα Μ. Καραβασίλη γνωστή για την επιστημονική αρτιότητα, την ανεξαρτησία της απέναντι στην εξυπηρέτηση διαφόρων σκοπιμοτήτων και την προσήλωσή της στην προστασία του περιβάλλοντος. Η συμπαράστασή μας είναι αυτονόητη και μια ισχυρή ένδειξη ότι δεν θα αφήσουμε όσους και όσες κάνουν ενσυνείδητα τη δουλειά τους στο δημόσιο μόνους απέναντι σε όσους θα έπρεπε να απολογούνται για την αδράνεια, την αδιαφορία ή και την συνενοχή τους στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008, στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας (κτίρια πρώην Σχολής Ευελπίδων), θα γίνει η δίκη της τ. Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη μετά από μήνυση του κ. Ιωάννη Δερμιτζάκη, που με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αντικατέστησε τον Ιούλιο του 2005 την κ. Καραβασίλη, επειδή αυτή άσκησε κριτική και διατύπωσε τις επιστημονικές της απόψεις για το σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Επίσης και γιατί αναφέρθηκε στα αίτια της αντικατάστασής της, πριν από τη λήξη της θητείας της από τον κ. Σουφλιά.
Η αντικατάσταση της κ. Καραβασίλη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ενώσεων πολιτών, οικολογικών και πολιτικών οργανώσεων, αλλά και δημοσιογραφικό έλεγχο της όλης πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για τα προβλήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Η κριτική της κ. Καραβασίλη για τη μη έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση στο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού, αλλά και για τα προβλήματα στο Λαγονήσι και το Λαύριο, από επιχειρηματικές επιδιώξεις με μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, εξακολουθεί να είναι και σήμερα επίκαιρη, καθώς τα ίδια προβλήματα, δυστυχώς, παραμένουν έντονα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η δίκη αυτή είναι πολιτική και δικαίως προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον και την κινητοποίηση περιβαλλοντικών φορέων μια και:

- Κρίνεται το συνταγματικό δικαίωμα της κριτικής, ως μέσο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος

- Επιχειρείται η ποινικοποίηση της επιστημονικής γνώμης, αντί να αξιοποιείται για την αφύπνιση της κοινωνίας και της πολιτείας

- Αναδεικνύεται η μεγάλη ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης (όχι μόνο της τελευταίας) στην υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και την παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας

- Ελέγχεται η κομματικοποίηση και η διαστρέβλωση της σχέσης Κυβερνητικής Εξουσίας, Δημόσιας Διοίκησης και θεσμικών φορέων, που δεν προάγει τις δημοκρατικές αξίες της ανεξαρτησίας γνώμης, της αυτονομίας στην εφαρμογή της νομοθεσίας, της διαφάνειας και του ελέγχου.

H Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top