Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Στεγνώνει η λίμνη Βεγορίτιδα...


Η λίμνη Βεγορίτιδα ανάμεσα στη Φλώρινα και την Πέλλα αργοπεθαίνει, καθώς η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει κατά δύο τρίτα. Μάλιστα, εκεί που κάποτε έφθανε το νερό, σήμερα παρκάρουν αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τους ψαράδες της λίμνης κάποτε υπήρχαν 60 βάρκες. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 10 από αυτές και ως επί το πλείστον τις χρησιμοποιούν μόνο οι παλιοί, καθώς νέοι ψαράδες δεν υπάρχουν. Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, αν και ο χειμώνας ήταν άνυδρος και χωρίς χιονοπτώσεις, η μεγάλη ζημιά οφείλεται κυρίως, στις ανεξέλεγκτες αρδεύσεις που γίνονται από αγρότες( 1.000 και πλέον παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή έχουν δώσει τη χαριστική βολή στη λίμνη που έχει χάσει σχεδόν το 90% του συνολικού της όγκου)καθώς και στη τροφοδοσία του ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ μέχρι το 1997 με 20 κυβικά μέτρα νερού το έτος.
Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από την Βεγορίτιδα λίμνη ζητούν βοήθεια. Δεν είναι δυνατόν σε άλλες χώρες να δημιουργούν τεχνητές λίμνες και στην Ελλάδα να τις αφήνουν να ξεραίνονται, λένε. Κάνουν έκκληση για να σωθεί η λίμνη έστω και τώρα, που το βάθος της λένε, δεν ξεπερνά το 1 μέτρο.
Η λίμνη Βεγορίτιδα ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και τώρα οι αφού εκμεταλεύτηκαν όσο περισσότερο μπορούσαν,την έχουν παρατήσει στην τύχη της.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

pali o atheofobos Giorgos Pagonis isigitis .Bravo sto tekno mas .Palia thimame 1987 me tin ""omeleta""meleti tin elegan tou eklisan tin litourgia ton sirmon trenon sto LKPA dioti akouson akouson ta fortiga itan pio IKONOMIKA .etsi egrafe ke ipografe i idimones diikisi Gianakopoulou ton akousan ke to efarmosan .Tora pali to idio panigiri mas kani ,fenete kseplironi ti thesi pou aksia katehi. Enas proin ""sinadelfos""

 
back to top