Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΕΝΝΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΟΔΡΟΜΩΝ...


Κύμα συμπαράστασης από φορείς και κόμματα. Συνήγορος υπεράσπισης ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Εννιά κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου θα καθίσουν την επόμενη εβδομάδα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη συμμετοχή τους στην πολυήμερη κινητοποίηση και κατάληψη των ταινιοδρόμων της ΔΕΗ το περασμένο καλοκαίρι, διεκδικώντας μαζί με άλλους συγχωριανούς τους και κατοίκους του Ρυακίου, προσλήψεις ανέργων της περιοχής στη ΔΕΗ και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
Η δίκη έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στο τριμελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης, ενώ την ίδια ημέρα οι κάτοικοι των δύο χωριών έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο δικαστικό μέγαρο της Κοζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες την υπεράσπιση των κατηγορουμένων κατοίκων έχει αναλάβει ο επιφανής νομικός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε νομική κάλυψη από την πρώτη στιγμή στους διωκόμενους κατοίκους. Το θέμα «έκλεισε» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο νομό Κοζάνης του πρόεδρου του ΣΥΝ. Ο Αλέξης Τσίπρας που επισκέφτηκε τον Άγιο Δημήτριο, διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον δικαστικό αγώνα των διωκόμενων κατοίκων και θα διαθέσει έναν επιφανή νομικό για τη νομική τους υπεράσπιση». Τα δύο ονόματα που συζητήθηκαν να έρθουν ήταν αυτά του Νίκου Κωνσταντόπουλου και Φώτη Κουβέλη. Επειδή ο δεύτερος έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις στη Βουλή, τους κατηγορούμενους θα εκπροσωπήσει τελικώς ο Ν. Κωνσταντόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι οι εννιά κατηγορούμενοι είναι οι: Ηλίας Τεντζογλίδης, Θωμάς Τεντζογλίδης, Δημήτρης Τεντζογλίδης, Αναστάσιος Τεντζογλίδης, Δημήτρης Σοπογλίδης, Παναγιώτης Καζαντζίδης, Γιώργος Καζαντζίδης, Παρασκευάς Σισμανίδης και ο εν ενεργεία αντιδήμαρχος του δήμου Ελλησπόντου, Μιχάλης Πασχαλίδης. Οι κατηγορούμενοι συνελλήφθησαν στις 2 Ιουνίου 2008, ημέρα κατά την οποία ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με την επέμβασή τους απώθησαν τους καταληψίες από τους ταινιοδρόμους και έθεσαν τέρμα στον μεγαλειώδη αγώνα των κατοίκων που διήρκησε πάνω από είκοσι ημέρες. Οι κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπονται σε δίκη, είναι: παρακώλυση κοινωφελών εγκαταστάσεων και διατάραξη κοινής ησυχίας, Συγχρόνως κάποιοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της πρόκλησης μικρών σωματικών βλαβών.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι εδώ και μήνες επιχειρείται ένα «κλίμα τρομοκρατίας» με «τη συνεχή παρουσία αστυνομικών της ασφάλειας στα χωριά μας», ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται σύμφωνα με τον Ηλία Τεντζογλίδη, η αφαίρεση της άδειας οδήγησης από οδηγό τουριστικού λεωφορείου, που προορίζονταν για τον Άγιο Δημήτριο, προκειμένου να μεταφέρει τους κατοίκους στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την ημέρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Πάντως, οι κάτοικοι αγανακτισμένοι καταγγέλλουν ότι «με δικαστικές διώξεις τα προβλήματα των δημοτών και ανέργων του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου δεν λύνονται», ενώ προσθέτουν ότι «σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τον μεγαλειώδη αγώνα μας και την κατάληψη δεν λύθηκε ούτε το θέμα των προσλήψεων στη ΔΕΗ, ούτε το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα». Ο Σύλλογος Ανέργων και Ανάπτυξης των περιοχών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου μπροστά στο δικαστικό μέγαρο Κοζάνης.
Η συμπαράσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης θεωρείται δεδομένη, καθώς στη συγκέντρωση θα παραβρίσκονται - σύμφωνα με πληροφορίες - βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το δικό του παρόν θα δώσει και ο βουλευτής του Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης, ο οποίος θα είναι μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατοίκων.

Πηγή: Πτολεμαίος-Χρήστος Βήττας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top