Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Φωτιά στο Δήμο Υψηλάντη...


Μικρής έκτασης φωτιά σε σιτοκαλαμιές εκδηλώθηκε χθές 31/08/2008 κοντά στο δάσος του Μαυροδενδρίου και ευτυχώς χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας η φωτιά κατασβέστηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να πάρει διαστάσεις και να απειληθεί το δάσος. Το κακό έχει παραγίνει αλλά επειδή κανένας δεν πληρώνει ποτέ την "νύφη" θα συνεχίζεται...
Διαβάστε και φρίξτε λοιπόν. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1997 ως και το 2004 καταδικάστηκαν για εμπρησμό σε δάσος 1.502 άτομα, εκ των οποίων 45 ανήλικοι. Μη βιάζεσθε να αισθανθείτε ικανοποίηση. Διότι δύο στους τρεις καταδικασθέντες (947 άτομα) πέτυχαν αναστολή της εκτέλεσης της ποινής, ενώ οι 464 ποινές ήταν εξαγοράσιμες. Τελικά από τους 1.502 εμπρηστές μόνο 90 εξέτισαν την ποινή τους. Αλλά ποια ποινή; Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» κατά το 2004 σε 50 άτομα που κατηγορούνταν για εμπρησμό δασών επιβλήθηκε φυλάκιση ενός μηνός, σε 43 άτομα φυλάκιση 1-3 μηνών, σε 33 3-6 μηνών, σε 12 6-12 μηνών και σε άλλα 12 άτομα φυλάκιση ενός και πλέον έτους. Προσοχή όμως, κανένας από τους καταδικασθέντες εμπρηστές δεν πήγε στη φυλακή! Πλήρωσαν μερικά ευρώ και κυκλοφορούν με το κούτελο καθαρό ανάμεσά μας για να καταγγέλλουν, ίσως πρώτοι και καλύτεροι, τους οικοπεδοφάγους και τα μηχανάκια με τα γκαζάκια που και αυτά βεβαίως υπάρχουν, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Σημειώνω, με ντροπή για το κατάντημα τού δήθεν κράτους δικαίου που παριστάνει ότι είναι η Ελλάς, ότι αν και ο Ποινικός Κώδικας (άρθρο 265) προβλέπει βαριές ποινές και πρόστιμα και δεν επιτρέπει τη μετατροπή των ποινών, ούτε η έφεση αναστέλλει την εκτέλεσή τους, είναι όλοι έξω. Ενα αντίστοιχο παράθυρο του νόμου διευκολύνει τους δικαστές να απαλλάσσουν ουσιαστικά τους εμπρηστές.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2005 εθελοντές της Υπηρεσίας Δασοπροστασίας στην Ηλιούπολη συνέλαβαν έναν εμπρηστή του Υμηττού. Ηταν αλλοδαπός και ομολόγησε την πράξη του. Καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και πρόστιμο 20.000 ευρώ. Και αυτός όμως εξέτισε ποινή ενός μόνο μηνός (!) και αφέθη ελεύθερος.
Με τόση γενικευμένη ατιμωρησία πώς να μην καούν τα δάση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top