Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Την Κυριακή «κληρώνει» για τη μετεγκατάσταση!...



Στις κάλπες προσέρχονται την ερχόμενη Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποντοκώμης, προκειμένου να επιλέξουν τον τόπο μετεγκατάστασης του οικισμού τους, ο οποίος πρόκειται να απαλλοτριωθεί από τη ΔΕΗ για την επέκταση των ορυχείων. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει απο τις 9 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα και θα διεξαχθεί στο δημοτικό κατάστημα Ποντοκώμης.
Στη διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι δημότες του δημοτικού διαμερίσματος Ποντοκώμης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Υψηλάντη λόγω της σοβαρότητας της απόφασης “κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημενη η συμμετοχή όλων των δημοτών”.
Σύμφωνα και με την οριστική μελέτη και βαθμολόγηση της ΑΝΚΟ, οι κάτοικοι έχουν να επιλέξουν μια από τις πέντε, τελικά, προτεινόμενες περιοχές, οι οποίες είναι η νότια περιοχή στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας και η περιοχή ανάμεσα σε Άργιλο και το Βατερό (δυο προτάσεις του Δήμου Κοζάνης), η Ασβεστόπετρα του Δήμου Πτολεμαϊδας, η περιοχή «Μπορντώ» του Δήμου Μουρικίου, καθώς και περιοχή κοντά στο Μαυροδέντρι. Πριν από μερικές ημέρες παρουσιάστηκε, κατά τη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης, η μελέτη της ΑΝΚΟ, σύμφωνα με την οποία τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκεντρώνει η περιοχή πλησίον της ΖΕΠ και κυρίως η τοποθεσία ανάμεσα σε Άργιλο και Βατερό, καθώς και η πρόταση του ίδιου του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, για μετεγκατάσταση κοντά στην έδρα του Δήμου, το Μαυροδέντρι. Για την εν λόγω μελέτη ελήφθησαν υπόψη παράμετροι όπως το κλίμα, το περιβάλλον, η οικονομία, οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράμετροι, αλλά και ο εκτιμώμενος χρόνος πλήρους περαίωσης της μετεγκατάστασης.

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Λόγο», ο δήμαρχος του Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης «υπάρχουν πέντε περιοχές και αυτές παρουσιάστηκαν και, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία της ΑΝΚΟ, ο κόσμος θα κληθεί να επιλέξει τον τόπο της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης. Εμείς σεβαστήκαμε πως θα πρέπει η τελική απόφαση να ανήκει στους πολίτες και αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής». Από την πλευρά του, ο ανακηρυχθείς δήμαρχος και μέχρι σήμερα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Μαυροματίδης σημείωσε πως «είναι μια διαδικασία που έχει αρχίσει εδώ και έξι μήνες, με δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες διασφαλίσαμε οι ίδιοι οι δημότες της Ποντοκώμης και προβλέπει την επιλογή που χώρου μετεγκατάστασης. Πλέον, οι κάτοικοι αποφασίζουν και ο Δήμος μας θα συμφωνήσει τους όρους, ώστε σε επόμενη φάση να υπάρξει και νομική δέσμευση».

Γράφει ο/η Παναγιώτης Πλιάτσιος
08.09.08
Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pantos to doulema me tis epithimies sas sinehizete .
Brawo ipomoni pedia.

Ανώνυμος είπε...

pantos i mavropigiotes kati katalaban na doume esis pote tha ksipnisete apo to lithargou tou horianou sas.
http://kozani.net/kozani.php?table=NEA&p_id=10731

 
back to top