Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Πιο μαύρο και από τον άνθρακα το μέλλον της ΔΕΗ...



Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2008

Οι αρνητικές οικονομικές αποδόσεις της ΔΕΗ συνδέονται άμεσα με τις κακές περιβαλλοντικές επιδόσεις της, επισημαίνει η Greenpeace. Μόνο η στροφή στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η σταδιακή απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα μπορούν να σώσουν την εταιρία από βέβαιη οικονομική καταστροφή στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό της ΔΕΗ, το α’ εξάμηνο του 2008 έκλεισε με ζημίες ρεκόρ ύψους 111,8 εκατ. € για την εταιρία. Οι μισές από τις ζημίες αυτές προέρχονται από την επιβάρυνση με 56,9 εκατ. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αφού παρά τη μειωμένη ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη λόγω των παρατεταμένων απεργιών, η ΔΕΗ συνέχισε να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Οι ίδιες οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ μάλιστα αναθεωρούν την αρχική της πρόβλεψη για τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για το έτος 2008, εκτινάσσοντας το έλλειμμα των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στα 9 εκατ. τόνους (αρχική εκτίμηση: 8 εκατ. τόνοι).

Η αδυναμία και απροθυμία της ΔΕΗ να προχωρήσει σε ουσιαστικές μειώσεις των ρύπων επενδύοντας στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται εν τέλει οι καταναλωτές με εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να καλυφθεί η υπέρβαση των ρύπων. Κάθε τόνος CO2 κοστίζει σήμερα περί τα 25 €, ενώ η τιμή αυτή αυξάνεται διαρκώς. Από το 2013 μάλιστα, η τιμή αυτή όχι μόνο θα ξεπεράσει τα 40 € ανά τόνο (όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) αλλά θα αφορά στο σύνολο των ρύπων της ΔΕΗ και όχι ένα μικρό κλάσμα τους όπως ισχύει σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε τέσσερα χρόνια από τώρα, η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει την εμμονή της στα ορυκτά καύσιμα περίπου 2 δις ευρώ ετησίως. Η επιβάρυνση αυτή θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, αυξάνοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας περίπου κατά 50% σε σχέση με τις σημερινές.

Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί αυτή η επιβάρυνση είναι να μειωθούν οι ρύποι, να επενδύσει δηλαδή η ΔΕΗ σε μέτρα εξοικονόμησης και σε ΑΠΕ. Τι κάνει αντί αυτού η ΔΕΗ; Προγραμματίζει και νέους ρυπογόνους λιγνιτικούς σταθμούς, ορέγεται τον εισαγόμενο λιθάνθρακα, επιμένει να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο στα νησιά και αδιαφορεί για την εξοικονόμηση.

Την ώρα που η ΔΕΗ στα νησιά αναγκάστηκε κατά το α’ εξάμηνο του 2008 να δαπανήσει επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την αγορά πετρελαίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, αφήνει ανεκμετάλλευτη τη λαμπρή ευκαιρία των αιολικών που έχουν δυόμιση φορές μικρότερο κόστος παραγωγής από το πετρέλαιο.

Την ώρα που η διανομή λαμπτήρων εξοικονόμησης στους καταναλωτές θα εξοικονομούσε στη ΔΕΗ σχεδόν ένα δις κιλοβατώρες ετησίως και θα μείωνε τη ρύπανση κατά ένα εκατ. τόνους CO2 ετησίως, η ΔΕΗ συνεχίζει να απορρίπτει προκλητικά την πρόταση της Greenpeace(1) να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, όπως έχουν ήδη κάνει ενεργειακές εταιρίες σε άλλες χώρες.

“Η σχιζοφρενική συμπεριφορά της ΔΕΗ δείχνει ότι υπάρχει κάτι σάπιο στην εταιρία. Από τη μία πλευρά αποδίδουν τις οικονομικές τους ζημιές στη χρήση ορυκτών καυσίμων και από την άλλη σχεδιάζουν την κατασκευή νέων συμβατικών, ρυπογόνων μονάδων αγνοώντας τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η ΔΕΗ πρέπει να περάσει στην εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις εξοικονόμησης, αλλιώς νομοτελειακά θα καταστραφεί οικονομικά”, σημείωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.


Σημείωση προς συντάκτες:
1. Η Greenpeace έχει επανειλημμένα προτείνει στη ΔΕΗ την προσφορά από την εταιρία δύο λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτρέψει την κατασκευή ενός νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος εκατοντάδων MW (μεταξύ 370-530 MW), ο οποίος θα κόστιζε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, το μέτρο αυτό θα κόστιζε μόλις 20-25 εκατ. € (8 εκατ. λαμπτήρες), ενώ θα συνέβαλε άμεσα στη μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 920.000 τόνους ετησίως, καθώς και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.



Για περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ιμπραήμ, 210 38 06 374 & 5, 6979 44 33 05

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ GREENPEACE ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top