Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Μετρήσαμε 6.000 πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι...


Ηταν λιγότερες, όχι όμως και λιγότερο καταστροφικές. Ο λόγος για τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού οι οποίες από την αρχή τις αντιπυρικής περιόδου (15 Μαΐου) έφτασαν τις 6.000 σε ολόκληρη την επικράτεια.
Η πιο καταστροφική ήταν εκείνη της Ρόδου, η οποία και κατέκαψε 100.000 στρέμματα ώριμου πευκοδάσους, επηρεάζοντας παράλληλα σημαντικούς βιοτόπους και είδη της χλωρίδας και πανίδας του νησιού. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF Hellas, μεγάλες πυρκαγιές που επηρέασαν οικολογικά σημαντικές περιοχές σημειώθηκαν επίσης στο Μαίναλο, στη Σκύρο, στη Σκιάθο, στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, στη Ζάκυνθο, στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς και στον Υμηττό.
Οπως υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, οι περιορισμένες καταστροφές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια συγκυρία που όμως δεν μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας.
Οι λόγοι που οι φετινές πυρκαγιές ήταν λιγότερο καταστροφικές αποδίδεται από την WWF στην περιοδικότητα του φαινομένου των πυρκαγιών, στις καιρικές συνθήκες αλλά και στη χρονική και γεωγραφική σύμπτωση των πυρκαγιών που δημιούργησαν ένα δροσερό και λιγότερο αγωνιώδες καλοκαίρι.
Ωστόσο, τα πάγια προβλήματα στα ζητήματα προστασίας των δασών και καταπολέμησης των πυρκαγιών παραμένουν ανεπίλυτα.
Η ανεπαρκής χρηματοδότηση σε έργα πρόληψης και δομές διαχείρισης, ο προβληματικός συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και η συνεχιζόμενη κρατική κωλυσιεργία για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Δασολογίου, η οποία δίνει κίνητρο για κακόβουλους εμπρησμούς και δυσκολεύει την περιφρούρηση των καμένων εκτάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top