Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Απάντηση της ΔΕΗ στην επιστολή που μας κοινοποίησε ο αναγνώστης και η απάντηση του...

Mε πιστή τήρηση των ισχυουσών ρυθμίσεων η ΔΕΗ προχωρά στην κάλυψη 2.177 συνολικά θέσων προσωπικού, βάσει των προκηρύξεων 1& 2 του 2007

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΕΗ ΑΕ υλοποιεί μέσω των προκηρύξεων 01 και 02 του 2007 τη διαδικασία για την κάλυψη συνολικά 2.177 θέσεων εργασίας, η οποία θα ολοκληρωθεί σε φάσεις μέχρι τα τέλη του 2008. Η διαδικασία αυτή είναι περίπλοκη και χρονοβόρα λόγω του πλήθους των ειδικοτήτων - άνω των 40 - και των υποψηφίων - περίπου 60.000.

Η Διοίκηση της εταιρείας μεριμνά επισταμένως για την πιστή τήρηση των ισχυουσών ρυθμίσεων, επιστρατεύοντας μεγάλο αριθμό στελεχών της, και εφαρμόζει μηχανισμούς ελέγχου σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό:

αφ'ενός επιλύονται άμεσα τα αναφυόμενα προβλήματα, πράγμα ως γνωστό αναπόφευκτο σε επιλογές τέτοιου μεγέθους, και
αφετέρου, εφόσον προκύψουν, αντιμετωπίζονται μέχρι και τη φάση της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων, αυτεπαγγέλτως και κατά ένσταση, και πάντως πριν από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, τα οποία επιδιώκεται να είναι ορθά, απόλυτα δίκαια για τους υποψήφιους και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις και τις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζεται από την Επιχείρηση πρόβλημα που εμφανίστηκε σε προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων και αφορά το όριο ηλικίας υποψηφίων τέκνων τρίτεκνης οικογένειας (που αφορά κατ'εκτίμηση περίπου 40 υποψηφίους) και το οποίο επιλύεται ήδη πριν από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων από την Επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υποβληθεί σχετικές ενστάσεις από υποψηφίους.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, επισημαίνεται ότι μετά τον έλεγχο των προσωρινών αποτελεσμάτων από τη ΔΕΗ αλλά και την εκδίκαση των ενστάσεων των υποψηφίων, τα αποτελέσματα της επιλογής αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ, αρμόδιο για την έγκριση της νομιμότητας αυτών, μετά την οποία οριστικοποιούνται και δρομολογείται η πρόσληψη του προσωπικού.

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2008 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφενώς άλλη μια φορά η ΔΕΗ Α.Ε προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πως είναι δυνατό όταν επιστρατεύεις μεγάλο αριθμό στελεχών, να εφαρμόζεις μηχανισμούς ελέγχου σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και να κάνεις τέτοια "παιδαριώδη" λάθη;; (τα στελέχη της ΔΕΗ κατα αυτή την έννοια θα πρέπει να παραδεχθούν δημοσίως πως "Δεν είναι πιο έξυπνοι από ένα δεκάχρονο;". Αφετέρου το ότι η λανθασμένη εκτίμηση της ΔΕΗ Α.Ε αφορά περίπου 40 υποψηφίους (αριθμός που με μια πρώτη ματιά είναι σίγουρα μεγαλύτερος) δεν μειώνει την έκταση του λάθους. «Κάθε φορά που αδικείται κάποιος αδικούνται όλοι. Θέλουν δεν θέλουν, κάποτε το καταλαβαίνουν, γιατί αργά ή γρήγορα τους πλήττει και προσωπικά. Η αδικία είναι σαν ραδιενεργό σύννεφο. Κανείς δεν ξέρει που θα την στείλει ο αέρας» όπως λέει και η Εύα Ομηρόλη σε ένα από τα βιβλία της. Το προβλημα που εμφανίστηκε στο προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων, δεν αφορά μόνο τους 40 υποψηφιους (για το όριο ηλικίας υποψηφίων τέκνων τρίτεκνης οικογένειας), δεν επηρεάζει τη βαθμολογία μόνο 40 υποψηφίων, αλλά την βαθμολογία των υποψηφίων στο σύνολο της. Επίσης το πρόβλημα επιλύθηκε όχι γιατί το διαπίστωσαν τα ίδια τα στελέχη της επιχείρησης, αλλά γιατί έγινε σχετικός ντόρος από ορισμένα ΜΜΕ (αν και κοινοποιήθηκε σε πολύ περισσότερα). Οι ενστάσεις των υποψηφίων θα γίνουν για τους λανθασμένους πίνακες ή σε αυτούς που θα προκύψουν από τις καινούριες βαθμολογίες; Καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ Α.Ε να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους και να ορίσει ημερομηνίες, πράγμα το οποίο δεν έχει πράξει.
Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί στην ΔΕΗ Α.Ε είναι πως δεν μπορεί να παίζει κανείς με το δικαίωμα στην εργασία. Δεν μπορεί να παίζει με τα όνειρα και τις ανάγκες των ανθρώπων. Δεν μπορεί από το ζενίθ που τους έχει ανεβάσει να τους ρίχνει στο ναδίρ (και το αντίστροφο) από την μια στιγμή στην άλλη. Αν δεν μπορεί να βγάλει σε πέρας κάποιες διαδικασίες ας μην τις αναλαμβάνει.
Με βάση τα παραπάνω, τα όσα διατυμπάνιζαν μεγαλόσχημοι της ΔΕΗ Α.Ε πριν ακόμα προκηρυχτεί ο πρώτος διαγωνισμός πως «η διαδικασία των προσλήψεων θα γίνει με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια και μέσα σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας»( Δημήτρης Μανιατάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ 13-1-2007, αποχωρήσας αργότερα από αυτή) τίθενται υπό αμφισβήτηση και συμπαρασύρουν στην αμφισβήτηση αυτή και μετέπειτα διαδικασίες (π.χ συνεντεύξεις). Με την προχειρότητα που διακρίνει κανείς στον τομέα των προσλήψεων αλλά και σε τομείς όπως τη διαχείριση του περιβάλλοντος, των οικονομικών της επιχείρησης κ.λ.π σίγουρα δεν μπορεί να μετονομασθεί η ΔΕΗ σε Δυναμική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top