Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Έξι Στελέχη της ΔΕΗ κατηγορούνται για παράνομη ταφή Αμιάντου...


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κλήθηκαν χτες να καθίσουν έξι διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, με την κατηγορία «της υποβάθμισης του περιβάλλοντος από κοινού και κατά εξακολούθηση.
Η υπόθεση που έφτασε χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, αφορά ανεξέλεγκτη ρήψη επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου σε παράνομες χωματερές στα ορυχεία της ΔΕΗ, την οποία είχε αποκαλύψει ο «Πτολεμαίος» με ρεπορτάζ στις 6/5/2004. Τελικώς, η συνήγορος της ΔΕΗ ζήτησε και έλαβε αναβολή, λόγω απουσίας των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων Δημήτρη Παπούλια, πρώην προέδρου της ΔΕΗ και Στέργιου Νέζη, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι οι διευθυντές των ατμοηλεκτρικών σταθμών Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Χατζηφώτης, Καρδιάς Νίκος Αποστολίδης, Αμυνταίου Αναστάσιος Λοβάτσης, καθώς και ο τότε προϊστάμενος του ορυχείου Καρδιάς Νίκος Καναβάρας. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για αναβολή, οπότε και ορίστηκε νέα δικάσιμος στις 14/10/2008. Αντίδικη πλευρά της ΔΕΗ ήταν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προσήλθαν χτες στο δικαστήριο, προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρώην νομάρχης και νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο, Ιορδάνης Ανδρεάδης, οι δήμαρχοι Δ. Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης, Αγίας Παρασκευής Σάββας Ζαμανίδης, Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης και ο πρώην δήμαρχος Ελλησπόντου Κυριάκος Τσανακτσίδης. Κλήθηκε επίσης ως μάρτυρας και ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.

Από τη στιγμή του δημοσιεύματος στις 4/5/2004 ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης από εισαγγελέα του πρωτοδικείου Κοζάνης, ο οποίος στη συνέχεια άσκησε ποινικές διώξεις κατά των προαναφερόμενων έξι κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα η ανεξέλεγκτη ρήψη αμιάντου να φτάσει στο ακροατήριο. Σημαντικά στοιχεία για την παράνομη δράση της ΔΕΗ έδωσε με σειρά εγγράφων ο πρώην νομάρχης Κοζάνης Ι. Ανδρεάδης, καθώς και οι προαναφερθέντες δήμαρχοι που κλήθηκαν και κατέθεσαν στη διάρκεια της τακτικής ανάκρισης.
Διώκεται ο πρώην νομάρχης Κοζάνης!
Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο πρώην νομάρχης αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης, επειδή αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια ταφής αμιάντου στη ΔΕΗ, με το αιτιολογικό ότι «δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία όροι, καθώς δεν υπήρχε χωροταξικός σχεδιασμός για την ταφή επικίνδυνων αποβλήτων». Ο πρώην νομάρχης που ως θεσμικός παράγων προσπάθησε να διαφυλάξει το περιβάλλον με όλα τα νόμιμα μέσα που διέθετε, κινδυνεύει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μετά από καταγγελία που έκανε σε βάρος του η διεύθυνση περιβάλλοντος της ΔΕΗ, καθώς και έπειτα από αποστολή εγγράφου στον εισαγγελέα από τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, στο οποίο επισημαίνονταν ότι «παράνομα ο νομάρχης δεν δίνει άδεια ταφής αμιάντου στη ΔΕΗ». Εδώ και καιρό ο εισαγγελέας διερευνά την υπόθεση ? η οποία να σημειωθεί είναι ανεξάρτητη από αυτή που επρόκειτο να εκδικαστεί χτες - ενώ πριν από τρεις μήνες κλήθηκε να καταθέσει ο Ι. Ανδρεάδης. Στο επόμενο διάστημα ο εισαγγελέας πρόκειται να αποφασίσει αν η υπόθεση θα μπει στο αρχείο ή αν συντρέχουν ποινικές ευθύνες κατά του πρώην νομάρχη, οπότε θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας τη δικαιοσύνη ως φυσικό πρόσωπο πια, αφού δεν είναι εν ενεργεία νομάρχης.

Σχετικά με την ανεξέλεγκτη ρήψη αποβλήτων αμιάντου, για την οποία βρίσκονται κατηγορούμενα τα έξι στελέχη της ΔΕΗ, μεταξύ άλλων στις 6/5/2008, ο «Π» έγραφε: «Δύο χωματερές αμιάντου στα ορυχεία μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, στις οποίες πετάει ενεξέλεγκτα τα επικίνδυνα απόβλητα, συνιστούν ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα, το οποίο διαπράττει η ΔΕΗ σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κοζάνης.

Οι δύο χωματερές αμιάντου που αποκαλύπτει ο "Πτολεμαίος" βρίσκονται στις αποθέσεις του ορυχείου Καρδιάς και υποδέχονται τον αμίαντο που ξηλώνει η ΔΕΗ εδώ και περίπου δύο χρόνια, από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Πτολεμαΐδας, Καρδιάς και Αμυνταίου. Ειδικότερα, η πρώτη χωματερή λειτουργεί παράνομα εδώ και ενάμισι χρόνο. Όλο αυτό το διάστημα, χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας, ανοιχτά φορτηγά μεταφέρουν αμίαντο από παλιές αμιαντοκατασκευές των σταθμών Πτολεμαΐδας και Καρδιάς, τον οποίο εναποθέτουν και αφήνουν εντελώς ακάλυπτο στη χωματερή. Πριν από μερικές μέρες, δήμαρχοι της περιοχής ανακάλυψαν την ανεξέλεγκτη χωματερή, η οποία λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια της νομαρχίας Κοζάνης. Μόνο τότε οι αρμόδιοι της ΔΕΗ έσπευσαν και σκέπασαν άρον ? άρον τη χωματερή, κουκουλώνοντας τα επικίνδυνα απόβλητα αμιάντου?».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Αναδημοσίευση απο Εφημερίδα Πτολεμαίος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

postrepse o Nomarhis prepi ke emis
http://www.kozani.net/kozani.php?table=NEA&p_id=10297

Ανώνυμος είπε...

http://politics.wwf.gr/images/stories/political/nomothesia/wwf%20nomoreport%202008.pdf

Ανώνυμος είπε...

βλεπω φαγωποτη στο χωριο σας
ΧΑΡΑ ΘΕΟΥ!!!http://www.kozani.net/kozani.php?table=NEA&p_id=10304

 
back to top