Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Οι δικαστικές γραμμές άμυνας της ΔΕΗ στη διαμάχη με την Ε.Ε. για τον λιγνίτη...



Tης Xρυσας Λιαγγου

Στο Eυρωπαϊκό Πρωτοδικείο συνεχίζεται η διαμάχη ΔEH - Kομισιόν για το θέμα του λιγνίτη. H ΔEH, όπως είχε ανακοινώσει, άσκησε έφεση στο Eυρωπαšκό Πρωτοδικείο κατά της απόφασης της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, που την υποχρεώνει να εκχωρήσει λιγνιτική ισχύ σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού. Tο κείμενο της έφεσης 100 περίπου σελίδων βασίζεται στην κοινοτική νομική και επιχειρηματική νομολογία και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποχρεώσει την E.E. να ζητήσει από το Δικαστήριο παράταση μέχρι τον Σεπτέμβρη για την υποβολή της δικής της απάντησης στα θέματα που προβάλλονται.
Bασικό επιχείρημα της ΔEH, ότι η Eπιτροπή στηρίζει την απόφασή της σε στοιχεία για την ελληνική αγορά προ του 2006, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα με τη δραστηριοποίηση και είσοδο νέων παραγωγών στην αγορά.
H ΔEH επικαλείται, επίσης, το Πρωτόκολλο Kιότο για να υποστηρίξει ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό για τη χώρα, καθιστούν μη ανταγωνιστικό τον λιγνίτη έναντι άλλων καυσίμων, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιγνιτικά κοιτάσματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την άσκηση της έφεσης η ΔEH συνεργάζεται με το δικηγορικό γραφείο Howrey που έχει χειριστεί και την υπόθεση της Oλυμπιακής για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου.
H απόφαση της E.E. στηρίχτηκε σε μακρόχρονη έρευνα που διετέλεσε η ίδια, έπειτα από προσφυγή ανταγωνιστών της ΔEH στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, το 2003. Aπό τότε μέχρι σήμερα τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα των καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή έχουν αλλάξει ριζικά. Eίναι γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για τον περιορισμό των ρύπων αντιστρατεύονται το οικονομικό πλεονέκτημα τόσο του λιγνίτη όσο και του λιθάνθρακα έναντι του φυσικού αερίου.
Aπό το 2003 που άρχισε η έρευνα, η οριστική απόφαση της Eπιτροπής εκδόθηκε τελικά στις 5 Mαρτίου του 2008 με ντεντ λάιν συμμόρφωσης για τη ΔEH διαστήματος έξι μηνών. H E.E. μέσω της απόφασης καλούσε τη ΔEH να παραχωρήσει το 40% των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής μαζί με τα αντίστοιχα κοιτάσματα λιγνίτη σε ανταγωνιστές της ή εναλλακτικά λιγνιτική ισχύ σε ποσοστό κόστους. Zητούσε, παράλληλα, τον αποκλεισμό της ΔEH από την εκμετάλλευση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων.
Τι απαντάει η Κομισιόν
«Oι πελάτες στερούνται των ωφελειών που δημιουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όταν ένας ηλεκτροπαραγωγός ελέγχει ουσιαστικά όλη την πρόσβαση στα λιγνιτικά αποθέματα, που προς το παρόν αντιπροσωπεύει τη φθηνότερη πηγή ενέργειας στην Eλλάδα» είχε δηλώσει η Eπίτροπος για θέματα ανταγωνισμού της EE Neelie Kroes όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Tις εξελίξεις της διένεξης της ΔEH με την EE παρακολουθούν με ενδιαφέρον και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες φοβούνται ότι τυχόν δικαίωση της Kομισόν από το Δικαστήριο θα δημιουργήσει ένα δικαστικό προηγούμενο στο οποίο μπορεί να ανατρέχει σε κάθε περίπτωση παρέμβασης για ενίσχυση του ανταγωνισμού. Σε περίπτωση δικαίωσης αντίστοιχες αποφάσεις της Kομισόν μπορούν να επεκταθούν και στα νερά, στις περιπτώσεις που η υδροηλεκτρική εκμετάλλευση μεγάλων ποταμών παραχωρήθηκε σε εταιρείες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top