Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Ομιλία του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή στο Κέντρο Νεότητας Μαυροπηγής για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής...


Η παρουσία μας σήμερα εδώ δηλ. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Κοζάνης και της ΑΝΚΟ καθώς και των εκπροσώπων της ΔΕΗ Α.Ε., αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τη σταθερή πολιτική μας βούληση για συμπόρευση
 τόσο στα πλαίσια του Συμφώνου Συνεργασίας – Συνύπαρξης της ΔΕΗ Α.Ε. με την τοπική κοινωνία,
 όσο και στα ειδικότερα ζητήματα που σας απασχολούν, με πιο σημαντικό την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής.
Για ʼμας, τα ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία της υγείας των κατοίκων και την αξιοπρέπειά τους, αποτελούν υποχρέωση και αμετακίνητη άποψη.
Για το λόγο αυτό, με ανακούφιση και ταυτόχρονα με ικανοποίηση δεχθήκαμε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της ΔΕΗ Α.Ε. για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής.
Και για έναν επιπρόσθετο λόγο που είναι, η δικαίωση των κατοίκων, της Δημοτικής Αρχής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Κοζάνης για τους αγώνες που έκαναν προς την κατεύθυνση αυτή.
Εμείς επιβεβαιώνουμε τη στήριξη στις προσπάθειές σας και τη συνδρομή μας έτσι ώστε, να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και προς όφελός σας, η διαδικασία της μετεγκατάστασης.
Μια διαδικασία που είναι αναμφισβήτητα δύσκολη και χρονοβόρα.
Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, αρκεί η κάθε πλευρά να συνεισφέρει κατά το μερίδιο που της αναλογεί.
Στην επίσκεψη του Προέδρου και κλιμακίου της ΔΕΗ Α.Ε. στην περιοχή μας και σε συνάντηση που έγινε στις 18/12/2007, με τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Λεούδη Ανδρέα, θέσαμε υπόψη τους τεκμηριωμένη πρόταση που περιλάμβανε :
α) τις διαστάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη μετεγκατάσταση,
β) τις παραμέτρους που θα πρέπει να εξετασθούν,
γ) τα σενάρια για το χώρο μετεγκατάστασης,
δ) τα δυνητικά σενάρια του τρόπου μετεγκατάστασης,
ε) την προσέγγιση του κόστους των έργων υποδομής στην υπό μετεγκατάσταση περιοχή,
στ) το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης, σε συσχέτιση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υπό μετεγκατάσταση περιοχής.
Το τεύχος που παραδώσαμε είχε πέντε (5) στόχους :
1ος : Να καταδείξουμε προς τη ΔΕΗ Α.Ε. ότι γνωρίζουμε πολύ καλά το τι θέλουμε να κάνουμε.
2ος : Να υπάρχει ένας κοινός τόπος συζήτησης και από κοινού σχεδιασμού, έτσι ώστε να παρακολουθείται και να ελέγχεται η πρόοδός του.
3ος : Να επιταχύνουμε τους ρυθμούς όλων των εμπλεκόμενων και να ενισχύσουμε τη συνευθύνη.
4ος : Να αντιμετωπισθούν από κοινού τα σημαντικά ζητήματα του εγχειρήματος της μετεγκατάστασης και τελικά
5ος : Να αναδείξουμε, να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε τα συμφέροντά σας.
Ήδη, η ΔΕΗ Α.Ε. κίνησε τις διαδικασίες, στη βάση του τεύχους που παραδώσαμε.
Πιο συγκεκριμένα μας ενημέρωσε εγγράφως ότι :
α) Το τέλος 2013 είναι η καταληκτική ημερομηνία απομάκρυνσης του οικισμού Μαυροπηγής, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα έργα υποδομών θα υλοποιηθούν από τη ΔΕΗ Α.Ε.
β) Ξεκίνησε τις απαιτούμενες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του οικισμού Μαυροπηγής, με πρώτο βήμα την κτηματογράφηση.
γ) Η λήψη απόφασης για τη νέα θέση μετεγκατάστασης είναι θέμα των κατοίκων.
δ) Αποδέχεται το σενάριο υλοποίησης υπʼαριθμ. 3 (δ) του τεύχους που παραδώσαμε, στο οποίο προβλέπεται :
«δ) Καταβολή αποζημίωσης από τη ΔΕΗ
 προς τους κατοίκους και τα σπίτια, αποθήκες, εξοπλισμό κ.λ.π.
 προς τους κατοίκους για ιδιοκτησίες σε χωράφια,
 προς τους Ο.Τ.Α. για δημοτικά κτήματα,
 η ΔΕΗ υλοποιεί τα έργα υποδομών σε αντικατάσταση «ισόποσων» δικτύων, κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων,
 οι κάτοικοι κατασκευάζουν τα σπίτια τους βάσει τύπων κτιρίων και σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.»
ε) Η αποζημίωση θα μπορούσε να προκύψει κατόπιν συμφωνίας με τους κατοίκους (αγορά) ή να καθορισθεί από εφετειακή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο της διαδικασίας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Τα παραπάνω ζητήματα θα αξιολογηθούν από κοινού (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση [Ν.Α.] Κοζάνης, Δήμος Πτολεμαίδας) με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ.
Ηδη ύστερα από διαδοχικές τεχνικές και πολιτικές συσκέψεις, με το ανώτερο επίπεδο διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε., συμφωνήθηκαν ο τρόπος και η διαδικασία υλοποίησης των έργων υποδομής, των κοινόχρηστων χώρων και των κοινωφελών κτιρίων.
Η παραπάνω συμφωνία αποτυπώθηκε σε Προγραμματική Σύμβαση η οποία θα οριστικοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.
Παράλληλα ζητήσαμε και η ΑΝΚΟ ολοκλήρωσε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που απευθύνεται στους κατοίκους της Μαυροπηγής και θα μας βοηθήσει να βγάλουμε ασφαλή, κατά το δυνατόν, συμπεράσματα μεταξύ των άλλων και για τις επιθυμίες των κατοίκων ως προς τη νέα θέση μετεγκατάστασης.
Το ερωτηματολόγιο παραδόθηκε στις 02/04/2008 στον κ. Δήμαρχο και παρακαλώ να οριστικοποιηθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών, σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ, για να ξεκινήσει η συμπλήρωσή του.
Στο διάστημα αυτό θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τη ΔΕΗ Α.Ε., όπως προανέφερα και κατόπιν θα σας ενημερώσουμε πάνω στις τελικές διαδικασίες που θα εφαρμοστούν, από την προπαρασκευαστική φάση μέχρι και την ολοκλήρωση των έργων.
Σας ενημερώνουμε επιπρόσθετα ότι η ΑΝΚΟ, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, προσδιόρισε επακριβώς και αξιολόγησε τις προταθείσες θέσεις μετεγκατάστασης πλησίον του οικισμού Ασβεστόπετρας και του νέου οικισμού Κομάνου.

Αγαπητοί συμπολίτες,
με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης σας ενημερώνουμε ότι :
α. Πάγια θέση μας είναι η εφαρμογή, από τη ΔΕΗ ΑΕ, των προβλεπόμενων και υποχρεωτικών σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης.
Με την έννοια αυτή είμαστε σύμμαχοι και συμπαραστάτες και η έκφραση «η ΔΕΗ ΑΕ θα μας έχει απέναντί της» αποτυπώνει την ισχυρή και σταθερή μας άποψη στο ζήτημα αυτό.
Προς το σκοπό αυτό :
Εχουμε συγκροτήσει με απόφασή μου, από τον Ιούνιο του περασμένου έτους (05/06/2007), εννεαμελή επιτροπή διαφόρων ειδικοτήτων, με σκοπό τον έλεγχο εφαρμογής των Περιβαλλοντικών Ορων και της πορείας των έργων αποκατάστασης όλων των ορυχείων του Νομού μας. Η Επιτροπή αυτή υπέβαλε τα συμπεράσματά της, τα οποία και διαβιβάσαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, λόγω αρμοδιότητας. Η τελευταία Εκθεση απεστάλη στις 26/02/2008. Σύμφωνα με αυτές τις Εκθέσεις, οι Περιβαλλοντικοί Οροι δεν τηρούνται και προτείνονται συγκεκριμένες ενέργειες. Περιμένουμε την απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ.
β. Η ΝΑ Κοζάνης, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου, όχι μόνο να εντοπίζεται το πρόβλημα αλλά και να προλαμβάνεται ή να αποκαθίσταται άμεσα, όταν διαπιστωθεί.
Στα πλαίσια αυτά θα γίνει χρήση των νόμων του Κράτους και δεσμεύομαι προσωπικά ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης θα προωθήσει με ταχύτητα όλες τις υπηρεσιακές διαδικασίες οι οποίες αφορούν τη μετεγκατάσταση του οικισμού σας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του οικονομικού, του κοινωνικού αλλά και του πολιτιστικού ιστού της τοπικής σας κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση θα εξετάσουμε, μέσα από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Α.Π. ΙΙΙ 2007-2011 και μαζί με το Δήμαρχό σας, τη δυνατότητα επικουρικής χρηματοδότησης κάθε έργου που συνδέεται με τη μετεγκατάσταση, εφόσον αυτό δεν καλύπτεται από άλλα προγράμματα και δεν αποτελεί υποχρέωση άλλων φορέων (π.χ. ΔΕΗ Α.Ε.).
γ. Όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν το μέλλον των κατοίκων θα αποτελέσουν αντικείμενο θεσμικής διαβούλευσης μέσω του Συμφώνου Συνεργασίας με τη ΔΕΗ Α.Ε. και συζητήσεων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, προκειμένου να διαμορφώσουμε κοινή στόχευση.
δ. Η προώθηση των ανωτέρω ζητημάτων θα έχει συνεχή και τεκμηριωμένο χαρακτήρα και θα γίνεται συστηματικά.
Αυτό αποτελεί και προσωπική μου πολιτική δέσμευση.
Αγαπητοί συμπολίτες,
σας προτρέπω να εμπιστευθείτε τις ενέργειες που κάνουμε από κοινού με τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη ΔΕΗ Α.Ε. και να είστε συμπαραστάτες και αρωγοί στις προσπάθειές μας.
Είναι αυτονόητο ότι αποτελείτε όλοι μαζί μια σημαντική δύναμη και επιζητούμε την κοινή στόχευση, συνδρομή και συνεργασία σας.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι, στο ζήτημα της μετεγκατάστασης του οικισμού Μαυροπηγής, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης θα είναι στο πλευρό σας και θα κάνει αυτό που πρέπει για να διασφαλίσει τα συμφέροντά σας.
Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

avtos evane tin kaseta ke oso na ton ftinis den tha katalabi.Prokite gia evesthito tekno.

 
back to top