Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Πλάνο αποκατάστασης χωματερών...


Από τις 2.974 παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν το 2004, ως στιγμής, έχουν αποκατασταθεί 927. Αλλες 1.555 χωματερές αναμένεται να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί έως το τέλος του 2008 και θα παραμείνουν σε λειτουργία 492.

Ειδικότερα:
Στην Αττική αποκαταστάθηκε μια χωματερή, στόχος είναι έως το τέλος 2008 να έχουν αποκατασταθεί άλλες 10 και να παραμείνουν αναγκαστικά σε λειτουργία 29.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποκαταστάθηκαν 152, στόχος είναι να αποκατασταθούν άλλες 152 και να παραμείνουν σε λειτουργία 29.
Στη Θεσσαλία αποκαταστάθηκαν 149, στόχος είναι να αποκατασταθούν 272 και να παραμείνουν 61.
Στη Στερεά Ελλάδα αποκαταστάθηκαν 73, στόχος είναι οι 190 και να παραμείνουν 37.
Στην Πελοπόννησο αποκαταστάθηκαν 35, στόχος είναι οι 190 και να παραμείνουν 37.
Στο Νότιο Αιγαίο αποκαταστάθηκαν 14, στόχος είναι οι 29 και να παραμείνουν 45.
Στην Κρήτη αποκαταστάθηκαν 44, στόχος είναι οι 67 και να παραμείνουν 12.
Στη Δυτική Μακεδονία αποκαταστάθηκαν 119, στόχος είναι να αποκατασταθούν και οι 88 υπολειπόμενες χωματερές.
Στη Δυτική Ελλάδα αποκαταστάθηκαν 56, στόχος είναι οι 64 και να παραμείνουν 42.
Στο Βόρειο Αιγαίο αποκαταστάθηκαν 31, στόχος είναι να αποκατασταθούν 64 και να παραμείνουν 21.
Στην Ηπειρο αποκαταστάθηκαν 122, στόχος είναι να αποκατασταθούν 92 και να παραμείνουν 52.
Στα Ιόνια νησιά αποκαταστάθηκαν 4, στόχος είναι να αποκατασταθούν 28 και να παραμείνουν 11.
Στην Κεντρική Μακεδονία αποκαταστάθηκαν 127, στόχος είναι να αποκατασταθούν, ως το τέλος του χρόνου, 333 και να παραμείνουν αναγκαστικά σε λειτουργία 82.
Για τις 492 παράνομες χωματερές που αναγκαστικά θα παραμείνουν, μετά την 1η Ιανουαρίου 2009, το συνολικό πρόστιμο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 7,5 εκατ. ευρώ ημερησίως. Ωστόσο, η ΕΕ -όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παπαθανασίου- μπορεί να αναστείλει το πρόστιμο, αν η χώρα καταφέρει να κλείσει το ερχόμενο εξάμηνο άλλες 1.555 χωματερές.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 60 Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), κατασκευάζονται άλλοι 45 και σε στάδιο μελετών βρίσκονται άλλοι 29.
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθ. Νάκος, το 65% των χωματερών που σχεδιάζεται να κλείσουν είναι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας:
• Tα στραγγίσματα (δηλ. τα υγρά απόβλητα) που παράγει η επικίνδυνη χωματερή είναι αυξημένης τοξικότητας και επιβαρύνουν τα επιφανειακά ύδατα, τα υπόγεια ύδατα και το έδαφος.
• Εξίσου επιβαρυντικές είναι οι συνέπειες στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι χωματερές παράγουν αέρια απόβλητα, με κύριο συστατικό το μεθάνιο. Πέρα από τις δυσάρεστες οσμές, αυτό σημαίνει αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εκρήξεις, αναφλέξεις και πυρκαγιές, που απειλούν τις γύρω περιοχές. Μια χωματερή που δέχεται απορρίμματα 1.000.000 κατοίκων, παράγει το χρόνο αέρια απόβλητα που ισοδυναμούν με 820.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
• Τεράστια είναι η απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές προκαλούν επιδημιολογικές εξάρσεις στις γύρω περιοχές και οι τοξικές ουσίες, που εκλύουν, προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έγιναν σε τρόφιμα από περιοχές, κοντά σε χωματερές, έδειξαν συγκεντρώσεις διοξινών 12 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια στο λάδι, εννέα φορές στα αυγά και μιάμιση φορά το γάλα.

Πέρυσι τον Ιούνιο μια παράνομη χωματερή στο χωριό μας,την Ποντοκώμη, μετατράπηκε σε εστία πυρκαγιάς από την οποία κάηκαν χορτολιβαδικές εκτάσεις στο βουνό αλλά και καλλιέργειες χωρίς ευτυχώς να απειληθούν σπίτια. Στην χώρα μας σπάνια τα παθήματα γίνονται μαθήματα. Φαίνεται πως ούτε με αυτό τα περσυνό πάθημα ιδρώσε κανενός αρμόδιου το αυτί ώστε επιτέλους να δοθεί τέλος στο αίσχος των παράνομων χωματερών, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για το περιβάλλον και διαρκή κίνδυνο για την υγεία χιλιάδων κατοίκων. Κατά καιρούς εξαγγέλονται προγράμματα και σχέδια για να κλείσουν, προγράμματα και σχέδια που στο τέλος καταδεικνύουν πως η ανικανότητα, τα μικροσυμφέροντα, τα κομματικά και τοπικιστικά παιχνίδια, η έλλειψη ευαισθησίας, πιθανότατα και όλα μαζί, συντείνουν στο να διατηρείται στη χώρα μας μια τριτοκοσμική κατάσταση. Δεκάδες φορές η χώρα έχει κατηγορηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά παρόλλα αυτα δεν καταφέραμε να βρούμε οριστική λύση για το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Στις περισσότερες χώρες βλέπουμε πως τα σκουπίδια σκουπίδια αξιοποιούνται και χρησιμοποιούνται προς όφελος του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Εμείς όμως αν δεν ήταν και τα πρόστιμα της Ευρωπαικής Ένωσης θα τα αυξάναμε και θα τα πληθαίναμε...
Πρέπει πάντα να φτάνουμε στο απροχώρητο για να πάρουμε μέτρα και να δώσουμε λύσεις.Οι λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι απλές και εφικτές, η εφαρμογή τους όμως είναι δύσκολη αν δεν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί,η άμεση και ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης και επαναχρησιμοποίησης της συσκευασίας, κομποστοποίησης, καθώς και ανάκτησης και ανακύκλωσης υλικών και προϊόντων, είναι η μόνη οριστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. όταν δεν βλέπεις κάδο ανακύκλωσης στη γειτονιά σου, είναι λογικό να αναζητάς χωματερές, ΧΥΤΑ και οτιδήποτε άλλο για να ξεφορτωθείς το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών. Όταν επί χρόνια απουσιάζει ο ουσιαστικός σχεδιασμός για τη φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των σκουπιδιών και κυριαρχούν οι παράνομες χωματερές, είναι φυσιολογικό οι πολίτες να είναι καχύποπτοι και επιφυλακτικοί στις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις. Όταν κάποιες δημοτικές αρχές προτείνουν να πάνε τα σκουπίδια τους στην πόρτα του γείτονα αντί να ξεκινήσουν οι ίδιες προγράμματα ανακύκλωσης, τότε ο λαϊκισμός θριαμβεύει (όπως μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε αναδείξει ως χώρο αποκομιδής σκουπιδιών τον ΧΥΤΑ του Νομού Κοζάνης). Πριν κατασκευάσουμε και λειτουργήσουμε νέους ΧΥΤΑ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε στην πράξη ότι θα ελαχιστοποιήσουμε αυτά που προορίζονται για ταφή, ώστε να είναι ασήμαντες οι ποσότητες και η επικινδυνότητά τους. Το χαρτί, τα μέταλλα, τα πλαστικά, το γυαλί, τα ειδικά υλικά και τα οργανικά μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε, να τα επεξεργαστούμε και να τα αξιοποιήσουμε. Αν οργανώσουμε κάτι τέτοιο, τότε είναι σαφές ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο και συμφωνούμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά και την ελληνική νομοθεσία που μας δεσμεύει πια να προωθήσουμε την ανακύκλωση.



- The best video clips are right here

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top