Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Χυτα:Είναι αρκετοί 10 μεγάλοι σε όλη τη χώρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων...


Με δέκα Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων αντί για τους 120 ΧΥΤΑ που προβλέπει ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαχείρισης αστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα. Αυτό προτείνει μελέτη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στην οποία τονίζεται ότι δεν πρέπει να ακολουθηθούν τα σημερινά γεωγραφικά όρια των περιφερειών για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προβλέπει σήμερα τη δημιουργία πολλών ΧΥΤΑ, ακόμη περισσότερων κέντρων διαλογής, επεξεργασίας και μεταφόρτωσης, κι ενός ή δύο ΧΥΤΥ (χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων).

Το σχέδιο έχει προκαλέσει σωρεία κοινωνικών αντιδράσεων, είναι ακριβό και ασύμφορο ενώ έχει παρουσιαστεί τόση καθυστέρηση για την υλοποίησή του που υπάρχει αποτέλεσμα να χαθούν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 25 εκ. ευρώ.
"Δέκα ΧΥΤΑ σε εθνική κλίμακα όχι μόνο αρκούν αλλά θα είναι αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών" τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξανδρος Οικονομόπουλος και εξηγεί: "Στη συντριπρική πλειονότητά τους οι ΧΥΤΑ που έχουν γίνει ως σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού στη χώρα μας δεν έχουν προβλέψει και σύστημα επεξεργασίας, αν και η Κοινοτική Νομοθεσία το επιβάλλει από το 2010 και μετά! Δηλαδή τα απορρίμματα θάβονται τώρα χωρίς επεξεργασία και παρόλο που δόθηκαν χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων ΧΥΤΑ, θα χρειαστούν χώροι για νέες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις και ξανά χρήματα για παρεμβάσεις.

Μάλιστα, στην πλειονότητά των ΧΥΤΑ που έχουν ήδη κατασκευαστεί και λειτουργούν στην Ελλάδα, όχι μόνον δεν πραγματοποιείται επεξεργασία των διασταλαγμάτων αλλά ούτε καν συλλογή, αξιοποίηση ή καύση του βιοαερίου. Ένας καλύτερος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, απαλλαγμένος από τους διοικητικούς περιορισμούς των περιφερειών, θα οδηγούσε στην ίδρυση 10 ίσως και λιγότερων κεντρικών ΧΥΤΑ οι οποίες ονομάζονται και ΟΕΔΑ, ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων".

Όπως προκύπτει από την έρευνα του κ Οικονομόπουλου, τέτοιες θέσεις είναι τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ (Πτολεμαϊδα, Ελασσόνα, Μεγαλούπολη) , τα οποία έχουν απεριόριστη χωρητικότητα. Τα απορρίμματα αποτελούν πολύτιμη πρώτη ύλη τόσο για την παραγωγή κομπόστ, το οποίο βοηθά στην αποκατάσταση εδαφών, όσο και καυσίμου RDF που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους λιγνιτικούς σταθμούς. Προφανείς θέσεις για κάτι τέτοιο αποτελούν επίσης οι υφιστάμενες μεγάλες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων σε Δυτική Αττική, Λάρισα, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και μία ακόμη με απεριόριστη χωρητικότητα , η οποία μπορεί να χωροθετηθεί στη Ριτσώνα Βοιωτίας. Αντίθετα ο υφιστάμενος εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των οικιακού τύπου απορριμμάτων προβλέπει την ίδρυση 120 ΧΥΤΑ.

Όσο αυξάνεται το μέγεθος της εγκατάστασης επεξεργασίας απορριμμάτων , τόσο μειώνεται το κόστος επεξεργασίας και διάθεσής τους. Για παράδειγμα η διάθεση ενός τόνου απορριμμάτων σε έναν μεγάλο ΧΥΤΑ είναι έξι φορές μικρότερη από ό,τι σε έναν σχετικά μικρό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Πολυτεχνείου της Κρήτης , ο Εθνικός Σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από:
Τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί , καθώς και το βραχυπρόθεσμο των λύσεων που συχνά παρέχει , με αποτέλεσμα τη χρονική μετάθεση και όχι την επίλυση του προβλήματος.
Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος της διάθεσης που προκαλεί λόγω έλλειψης οικονομίας κλίμακας

Την καθολική αστοχία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Το πολύ μικρό μέγεθος των ΧΥΤΑ, που ιδρύονται σύμφωνα με τους περιφερειακούς σχεδιασμούς , καθιστά απαγορευτική στην πράξη την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων εγκαταστάσεων τόσο για την επεξεργασία των διασταλαγμάτων όσο και για τη συλλογή και αξιοποίηση ή καύση του βιοαερίου. Το σύνολο σχεδόν της δαπάνης για κάθε ΧΥΤΑ διατίθεται για κατασκευή του συστήματος της μόνωσης του πυθμένα του έτσι ώστε να συλλέγονται τα διασταλάγματα, που σημειωτέον είναι 30 φορές πιο ρυπογόνα από τα υγρά απόβλητα των αστικών περιοχών, προκειμένου να μη μολύνουν το έδαφος και τους υδατικούς αποδέκτες. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως τα διασταλάγματα που συλλέγονται στον πυθμένα κάθε ΧΥΤΑ αντλούνται έξω και διατίθενται ανεπεξέργαστα στο πλησιέστερο χαντάκι, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των επιστημόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Πηγή: Καβάλα ΝΕΤ

Για να δούμε λοιπόν τι άλλο θα μας φέρουν!!!!Και χωματερή όλης της Ελλάδας!!!

1 σχόλιο:

stathis είπε...

τρία πουλάκια κάθονταν. Φυσικά και δεν μπορώ να κρίνω τη μελέτη, αφού ούτε ειδικός είμαι ούτε και έπεσε στα χέρια μου. Αλλά βρε παιδιά, το οικονομικό κόστος της μεταφοράς, δεν το σκέφτεται κανείς; Και θυμιθείτε, οικονομία = οικολογία.

 
back to top