Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών...



Κάθε χρόνο 26 Ιουνίου έχει καθιερωθεί να θυμόμαστε (και όχι να γιορτάζουμε) την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Δυστυχώς η μέρα αυτή είναι για να θυμίζει στους πολίτες και στη πολιτεία πως η κοινωνία μας νοσεί.
Άραγε πόσες οικογένειες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα σε καθημερινή βάση και πόσες από αυτές έχουν τις δυνάμεις να το αντιμετωπίσουν;



Η σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς και σταθμός, καμπανάκι, για να αφυπνιστούμε. Για να αφυπνιστούμε, να σκεφθούμε και να κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί την αυτοκριτική μας.
Συζητήσεις επί συζητήσεων, προσεγγίσεις, αναλύσεις και πολλά, μα πάρα πολλά λόγια που οι αριθμοί αποδεικνύουν πως στερούνται περιεχομένου αφού δεν μεθερμηνεύτηκαν σε πράξη. Σε έργο. Αφού αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
Οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε. Να εναντιωθούμε. Να κοιτάξουμε κατάματα τον καθρέπτη και το πρόβλημα. Την μάστιγα που κάθε χρόνο κατατρώγει μεγάλο αριθμό νέων συνανθρώπων μας. Παιδιών 16, 17,18 ετών που μοιάζουν να παραιτούνται από τη ζωή, γιατί φοβήθηκαν, γιατί δεν ανέχθηκαν ή δεν άντεξαν. Παιδιά δικά μας, της διπλανής πόρτας που είπαν, που συνεχίζουν να λένε αντίο στην ζωή, πριν καλά - καλά προλάβουν να την καταλάβουν. Παιδιά που θα συνεχίσουν να το κάνουν αν επιτέλους δεν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι.
Ο αγώνας κατά της εξάρτησης και των ναρκωτικών ουσιών είναι υπόθεση όλων μας.
Όπως κατά καιρούς όλοι μας έχουμε επαναλάβει, η σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος των Ναρκωτικών είναι μεγάλο. Όμως οι εύκολες φραστικές εκδηλώσεις συμπαράστασης, κατανόησης και αλληλεγγύης δεν φθάνουν. Πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα βαθιά. Να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Να αναζητήσουμε εκείνα τα μέτρα που θα φθάσουν στη ρίζα του προβλήματος.
Πρέπει όλοι μας να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν ανήκει στο περιθώριο, είναι πλάι μας. Βρίσκεται στο κέντρο της κοινωνικής πραγματικότητας.
Ας μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας. Για τις αιτίες, για το ίδιο το πρόβλημα. Κι ας πούμε με πράξεις όχι στα ναρκωτικά. Κι ας πούμε με την συμβολή μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ναι στη ζωή.
Ας ενώσουμε το χέρι μας στην ανθρώπινη αλυσίδα που λέει όχι στην εξάρτηση, ναι στη δύναμη, ναι στην αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία για τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top