Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Μέρα ήταν και πέρασε...


Όλοι τίμησαν το περιβάλλον έβγαλαν ανακοινώσεις και έκαναν το καθήκον τους…
Και σήμερα η πλειοψηφία επέστρεψε στις συνήθειες της.
Όλες αυτές που καταδίκασαν το περιβάλλον και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε…

Πριν από λίγες δεκαετίες όταν οι επιστήμονες προειδοποιούσαν όλα τότε φάνταζαν πολύ μακρινά. Δυστυχώς όμως οι αλλαγές έκαναν την έκπληξη και ήρθαν νωρίτερα.
Και όσοι νόμιζαν ότι δεν τους ενδιαφέρει γιατί δεν θα τις προλάβουν, ξαφνιάστηκαν.
Τώρα όλοι (;) τρέχουν να μαζέψουν τα αμάζευτα. Και να τα μέτρα να ανακοινώνονται, αλλά να μην ελέγχεται αν τηρούνται, και να οι προσπάθειες για την απόκτηση οικολογικής συνείδησης να εντείνονται αλλά να μην υποστηρίζονται.

Πάντως το περιβάλλον το τιμήσαμε δεόντως .
Αφού πρώτα το βρωμίσαμε , βγηκαμε μια μέρα να το καθαρίσουμε.
Αφού κάψαμε, θυμηθήκαμε να φυτέψουμε.

Όλα σε μια μέρα, που θα έπρεπε να θεωρηθεί μέρα υποκρισίας, τουλάχιστον για τους περισσότερους.
Πόσες είναι οι επιχειρήσεις που τιμωρήθηκαν με πρόστιμο και το πλήρωσαν;
Πόσες είναι οι βιομηχανικές μονάδες που τηρούν τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος;
Πόσοι είναι τελικά αυτοί που καθορίζουν το μέλλον του πλανήτη και δεν λογοδοτούν πουθενά για τις επιλογές τους;;
Η συνέχεια την 5 Ιουνίου του 2009. Τότε πάλι θα ξαναθυμηθούν το περιβάλλον όλοι!

Εφημερίδη Δημοκρατική (Χίος)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mono se mas den hriazete???
emas mas perisevi i skoni me radio


Κινητό συνεργείο ενάντια στην ακτινοβολία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Σε έλεγχο της ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων (μη ιονίζουσες ακτινοβολίες), αλλά και οι πυλώνες της ΔΕΗ, ακόμα και σε μετρήσεις για ραδιενέργεια (ιονίζουσες ακτινοβολίες), θα προχωρεί σε μόνιμη βάση κινητό συνεργείο κατάλληλα εξοπλισμένο, που θα εγκατασταθεί, όπως υπολογίζεται, το φθινόπωρο στον νομό Χανίων.

Στα δεδομένα θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, καθώς θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οταν δε διαπιστώνεται υπέρβαση των ορίων που έχει θεσπίσει η πολιτεία, η νομαρχία θα προβαίνει σε λήψη μέτρων. Την πρωτοβουλία πήρε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, σε συνεννόηση με το Εργαστήριο Μικροκυματικών Επικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο θα έχει την ευθύνη των μετρήσεων αυτών.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Νομαρχία Χανίων, στην οποία παραβρέθηκε και ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής Γιάννης Βαρδιάμπασης. Οπως επισήμανε ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, «αυτή η ενέργεια έχει ένα σημαντικό οικονομικό κόστος (περίπου 150.000 ευρώ), το οποίο θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και γίνεται σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης. Θα γίνονται μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, της ραδιενέργειας και κάθε μορφής ακτινοβολίας στον νομό. Επίσης, θα γίνονται ταυτοποίηση και εντοπισμός των πηγών εκπομπής που προκαλούν αξιοσημείωτη ακτινοβολία».

Πώς όμως θα λειτουργεί αυτό το σύστημα; Ο κ. Βαρδιάμπασης ανέφερε:

«Μέσα σε ένα όχημα θα υπάρχει ένα κατάλληλο όργανο (αισθητήρας), το οποίο θα κινείται διαρκώς μέσα στην πόλη και σε οδικές αρτηρίες του νομού και θα καταγράφει ανά δευτερόλεπτο τις τιμές της πυκνότητας ισχύος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτά τα στοιχεία στο τέλος κάθε μέρας θα τα μαζεύουμε στο εργαστήριο, θα τα προσαρμόζουμε κατάλληλα, έτσι ώστε να βγαίνει ο μέσος όρος των τιμών σε κάθε πραγματικό σημείο και θα τα παρουσιάζουμε σε ένα χάρτη στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη τονίστηκε από τον κ. Βαρδιάμπαση πως «το πρωτοποριακό είναι ότι τη συγκεκριμένη υλοποίηση χρηματοδοτεί φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δηλαδή η νομαρχία και όχι ιδιωτικός φορέας ή εταιρεία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2008

 
back to top