Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Ποινικές κυρώσεις σε όσους μολύνουν το περιβάλλον υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Τετάρτη οδηγία κατά των προσώπων και των εταιρειών που προκαλούν περιβαλλοντικές καταστροφές, οι οποίοι πλέον θα έχουν ποινικές ευθύνες, δεσμευτικές στο σύνολο των χωρών-μελών, ενώ θα βαρύνονται με το έργο του καθαρισμού της μόλυνσης.
Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσμοθετεί ποινικές κυρώσεις που θα αφορούν το σύνολο των 27 χωρών-μελών. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει με την οδηγία αυτή τη βασική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Οι ποινικές κυρώσεις θα επιβάλλονται για κάθε παράνομη πράξη που συμβαίνει από πρόθεση ή από σοβαρή αμέλεια η οποία μπορούσε να βλάψει σοβαρά τους ανθρώπους ή το περιβάλλον. Η ηθική αυτουργία και η συνέργεια θα πρέπει επίσης να τιμωρούνται ως ποινικά αδικήματα.
Από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρούνται τα κράτη, οι δημόσιοι φορείς, κατά την άσκηση της κρατικής εξουσίας και οι διεθνείς οργανισμοί δημοσίου δικαίου.
Αναλυτικότερα, τα δικαστήρια των κρατών-μελών της ΕΕ θα είναι σε πλέον σε θέσει να κλείσουν τις εταιρείες που ευθύνονται για την μόλυνση και θα επιβάλλουν στους υπεύθυνους να καθαρίσουν την μόλυνση.
Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έθεσε κατώτατα όρια στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται γιατί το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είχε αποφασίσει το 2007 ότι αυτό δεν μπορεί να αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν θα υπάρχουν πλέον 'καταφύγια' για όσους μολύνουν», τόνισε σχετικά ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Ζακ Μπαρό.
Συγκεκριμένα, η νομοθεσία της ΕΕ αφορά:
- την απόρριψη, την εκπομπή ή την εισαγωγή ποσότητας υλικών ή ιονίζουσας ακτινοβολίας όπως και την εκπομπή ραδιενέργειας στον αέρα, το έδαφος ή το νερό•
- την παραγωγή και επεξεργασία, τον χειρισμό, την χρήση, την κατοχή, αποθήκευση, μεταφορά, εισαγωγή, εξαγωγή και διάθεση πυρηνικών υλικών ή άλλων επικινδύνων ραδιενεργών ουσιών•
- την συλλογή, μεταφορά, ανάκτηση και διάθεση αποβλήτων, όπως επίσης και την λειτουργία μονάδας η οποία εκτελεί επικίνδυνες δραστηριότητες ή στην οποία αποθηκεύονται ή χρησιμοποιούνται επικίνδυνες ουσίες ή παρασκευάσματα• επίσης, την μεταφορά αποβλήτων σε μη αμελητέα ποσότητα, ανεξάρτητα του εάν εκτελείται ως μία μεταφορά ή ως πολλαπλές μεταφορές που φαίνονται αλληλένδετες•
- την θανάτωση, τον αφανισμό, την κατοχή και σύλληψη προστατευόμενων ειδών της άγριας χλωρίδας ή πανίδας.
Τα 27 κράτη-μέλη πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή την οδηγία μέσα σε δύο χρόνια από την εφαρμογή της.

Στην Ελλάδα οι οδηγίες συνήθως δεν προσαρμόζονται στο εθνικό δίκαιο και όταν προσαρμόζονται είναι γιατί συρόμαστε συνεχώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Άραγε θα πληρώσει ποτέ κανείς για την κατάντια μας;;; Μέχρι τώρα πληρώνουμε εμείς αφού δεν αντιδράμε σε όσα μας συμβαίνουν. Μάλλον μας αξίζει τέτοια απαξίωση...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 - 6 - 2008








ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΚΑΝΕΝΟΣ…ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ - ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Με αφορμή τις καταλήψεις στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης επαναλήφθηκαν φαινόμενα χειραγώγησης δημοσιογράφων που έχουμε δει και στο παρελθόν αλλά αυτή την φορά με περισσότερο έντονο τρόπο. Οι εντάσεις έχουν τελειώσει και η συναισθηματική φόρτιση όσων συμμετείχαν στα γεγονότα έχει καταλαγιάσει. Είναι χρήσιμο λοιπόν να διατυπωθούν ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν με άμεσο η έμμεσο τρόπο όχι μόνο τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα των αγωνιζομένων κατοίκων αλλά και την εμπλεκόμενη τοπική εξουσία.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ανέργων Αγ. Δημητρίου –Ρυακίου εξερχόμενος ως τοπικός ήρωας μετά την σύλληψη του από το δικαστικό μέγαρο Κοζάνης, σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επιτεθεί φραστικά στον γράφοντα και το μέσο που εργάζεται με την κατηγορία ότι είναι στημένος και με τα ρεπορτάζ του εξυπηρετεί την ΔΕΗ και όχι τον αγώνα των κατοίκων. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε και ορισμένοι θερμοκέφαλοι εκτός από το γνωστό σύνθημα «αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι» πέταξαν αναπτήρες στο κεφάλι του γράφοντα.

Η δημοσία φραστική επίθεση συνεχίστηκε και το απόγευμα στην συνάντηση του προέδρου του συλλόγου με τον πρόεδρο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Εξηγούμε λοιπόν:

- τα ρεπορτάζ με τις ζωντανές δορυφορικές συνδέσεις στις εκπομπές και το δελτίο ειδήσεων όχι μόνο από την πρόσφατη κινητοποίηση αλλά και από τις δυο προηγούμενες είναι στην διάθεση όσων ενδιαφέρονται για να διαπιστώσουν εάν αποδοθήκαν σωστά οι απόψεις των καταληψιών και όσων άλλων εμπλέκονται. Εννοώ την ΔΕΗ, την κυβέρνηση, την τοπική εξουσία αλλά και άλλους παραγωγικούς φορείς που ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της πολυήμερης κατάληψης.

- Ο δημοσιογράφος δεν είναι υπάλληλος η γραφείο τύπου κανενός συλλόγου που αγωνίζεται για τα αιτήματα του και πολύ περισσότερο δεν είναι το μακρύ χέρι καμίας εξουσίας, νομάρχη, περιφερειάρχη, βουλευτή η άλλου πολιτικού προσώπου.

Μπορεί κάποιος που αγωνίζεται να αισθάνεται ότι έχει δίκιο απέναντι στην εξουσία αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπαγόρευση την απόδοση του ρεπορτάζ.

Αυτό διευκρινίστηκε από τον γράφοντα στο προεδρείο του συλλόγου από τις παλιότερες ακόμη κινητοποιήσεις τόσο του χειμώνα όσο και του Ιουλίου του 2007.

Ενοχλήθηκε η ηγεσία του συλλόγου όταν στις καταλήψεις του Ιουλίου του 07 τονίσαμε ότι, μέρος της μετωπικής σύγκρουσης με την ΔΕΗ που βλέπουμε τα τελευταία δυο χρόνια να εξελίσσεται οφείλεται στον εσωκομματικό εμφύλιο της ΝΔ που έχει ξεσπάσει στο δήμο Ελλησπόντου με πρωταγωνιστές έναν πρώην και ένα νυν δήμαρχο, όλοι τους επίλεκτα στελέχη της ΝΔ.

- Ενοχλήθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου και ορισμένοι άλλοι όταν ο γράφων αποκάλυψε ότι μερικά από τα αιτήματα τους απέναντι στην ΔΕΗ ήταν: να μην προσληφθούν γυναίκες στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η ΔΕΗ, οι προσλήψεις να γίνουν κατ’ εξαίρεση του ΑΣΕΠ και να έχει λόγο ή να υποδείξει ο σύλλογος ποιοι είναι οι άνεργοι που πρέπει να προσληφθούν. Κι όμως όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν σε κανένα επίσημο έγγραφο που μοίρασαν στα ΜΜΕ και δεν ειπωθήκαν ποτέ από τον πρόεδρο η κάποιο μέλος του ΔΣ του συλλόγου σε κανένα δημοσιογράφο. Γιατί άραγε έκρυβαν τα αιτήματα τους από την κοινή γνώμη και τα διαπραγματευόταν εν κρυπτό με την ΔΕΗ; Δεν είχαν ανάγκη την δημοσιότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση; Μήπως δεν τους εξυπηρετούσε;

- Απέκρυψαν την κάθοδο τους στην Αθήνα μαζί με τον νομάρχη Γιώργο Δακή όταν συναντηθήκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης. Γιατί άραγε;

Ο συνωμοτισμός και η αλλά καρτ ενημέρωση των δημοσιογράφων ως φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις του συλλόγου

Εδώ έχει σοβαρές ευθύνες και ο νομάρχης Γ. Δακης που απέκρυψε από τα ΜΜΕ την συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης για την οποία διαμεσολάβησε ο ίδιος. Γιατί άραγε; Αλήθεια; γνώριζε ο νομάρχης Γ. Δακης την κρυφή ατζέντα των αιτημάτων των ανέργων που διαπραγματευόταν και ο ίδιος με την ΔΕΗ; Εάν το γνώριζε ενημέρωσε το νομαρχιακό συμβούλιο, το οποίο δήλωσε συμπαράσταση στα αιτήματα των καταληψιών; Ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την κρυφή ατζέντα;

- Ο δημοσιογράφος δεν είναι άκριτος μεταφορέας απόψεων και γεγονότων που μπορεί να του λέει ο οιοσδήποτε και πολύ περισσότερο δεν καταπίνει ως κουτορνίθι την πληροφορία που του πασάρουν.

Στην ένταση των γεγονότων και τρεις ώρες μετά την επέμβαση των ΜΑΤ μετέφεραν στους δημοσιογράφους (κατόπιν επικοινωνίας με τους συλληφθέντες) την ψευδέστατη πληροφορία υπό την μορφή δήλωσης (δεν μεταδόθηκε από τον γράφοντα) ότι οι έξι χτυπήθηκαν και κακοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της επέμβασης των ΜΑΤ. Γιατί άραγε;

Κάποιοι θέλουν να γίνουν ήρωες

Ο επικεφαλής του συλλόγου ενημερώθηκε από φερέγγυα πηγή στις 11:30 ότι την επόμενη στις 5 τα ξημερώματα θα γίνει αστυνομική επιχείρηση προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα. Το ερώτημα που χρίζει πειστικής απάντησης είναι εάν ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου και φυσικά τους κατοίκους των δυο χωριών. Το ρεπορτάζ λέει ότι κανένας από τους κατοίκους και τα περισσότερα μέλη δεν ήταν ενήμεροι. Γιατί άραγε;

Για την αποκατάσταση της αληθείας, οι έξι συλληφθέντες τη ώρα που έφθασε ο εισαγγελέας κ. Κούτρας στην στο χώρο της κατάληψη ήταν ξύπνιοι. Τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν σε 15 λεπτά και εάν το πράξουν δεν θα συλληφθούν και δεν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες. Σε άλλη περίπτωση θα συλληφθούν είτε προβάλλουν αντίσταση είτε όχι. Μόλις πέρασαν δεκαεπτά λεπτά ο εισαγγελέας ζήτησε την σύλληψη τους και σύμφωνα με πληροφορίες ανέβηκαν μόνοι τους στην κλούβα της αστυνομίας.

Εάν κάποιοι θέλουν να γίνουν ήρωες στο μικρόκοσμο τους η έχουν μελλοντικές βλέψεις και θέλουν να βελτιώσουν το πολιτικό τους εκτόπισμα είναι δικαίωμα τους. Οι δημοσιογράφοι που έχουν ως αποστολή την ενημέρωση του πολίτη δεν έχουν κανένα λόγο να παρουσιάζουν παιδικά μυθιστορήματα που συνήθως έχουν πάντα ωραίο τέλος. Με τον πρωταγωνιστή από πλαστελίνη (γιατί κάθε φορά αλλάζει ρόλους) να κάνει υποτίθεται την ηρωική έξοδο.

ΥΓ: Ο γράφων κατάφερε να φθάσει στο χώρο της κατάληψης την ώρα που επιχειρούσε η αστυνομία. Με εντολή του αστυνομικού διευθυντή Κοζάνης συνελήφθη και κρατήθηκε χωρίς χειροπέδες για μισή ώρα σε όχημα της αστυνομίας. Όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα κ. Κούτρα που επέβλεπε την επιχείρηση.

 
back to top