Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Nέα διαμαρτυρία κατοίκων στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου...


Οι κάτοικοι ζητούν προσλήψεις και καθαρό περιβάλλον, αλλά όπως
καταγγέλλουν αντιμετωπίζουν την αδιαφορία ΔΕΗ και υπουργείου Ανάπτυξης
Για πέμπτη φορά στα δύο τελευταία χρόνια οι κάτοικοι των χωριών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, του νομού Κοζάνης, προχωρούν σε καταλήψεις ταινιοδρόμων της ΔΕΗ, διεκδικώντας προσλήψεις ανέργων και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ συγχρόνως αξιώνουν την ανάκληση των διώξεων κατά εβδομήντα κατοίκων για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις του περασμένου έτους.
Σε γενική συνέλευση του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και την Ανάπτυξη της Περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, αποφασίστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις, με κατάληψη της βόρειας πύλης του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αγίου Δημητρίου, αύριο Σάββατο και ώρα 11 το πρωί. «Στην κινητοποίηση αυτή καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής, γιατί ο αγώνας για καθαρό περιβάλλον και για το δικαίωμα στη δουλειά είναι υπόθεση όλων», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου, Ηλίας Τεντζογλίδης. Πρόσθεσε ότι «θα πάμε για πολλοστή φορά μέσα σε λίγο διάστημα να διαμαρτυρηθούμε για την αδιαφορία της διοίκησης της ΔΕΗ και του υπουργείου Ανάπτυξης που κωφεύουν στα δίκαια αιτήματά μας». Διευκρίνισε ότι «η διοίκηση της ΔΕΗ αθέτησε την υπόσχεση που μας έδωσε πέρυσι το καλοκαίρι για 60 προσλήψεις», αλλά όπως είπε, «ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και να βρίσκαμε λύση, αν ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Φώλιας ανταποκρινόταν στο αίτημά μας να μας δεχτεί για διάλογο, πράγμα που δεν έκανε αν και του στείλαμε δύο επιστολές και τηλεφωνήσαμε πολλές φορές για μία συνάντηση». Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Δημήτριο, οι κάτοικοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι «να αναδείξουμε τα αιτήματά μας και να απαιτήσουμε λύσεις με δυναμικό τρόπο. Δεν αντέχουμε άλλο, μας χόρτασαν υποσχέσεις, αδιαφορούν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και στα δίκαια αιτήματά μας». Με την αυριανή κινητοποίηση οι κάτοικοι των δύο οικισμών ζητούν:

-Ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος
-Ουσιαστικές προσλήψεις στη ΔΕΗ για την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή.
-Σταμάτημα των διώξεων εναντίον κατοίκων της περιοχής που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2007.
Να σημειωθεί ότι στις προαναφερόμενες καταλήψεις των ταινιοδρόμων έγιναν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και καταληψιών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών κατοίκων, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών, καθώς και δύο αστυνομικών. Από τότε εκκρεμούν δικογραφίες κατά 70 κατοίκων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, οι κάτοικοι αυτοί κλήθηκαν και κατέθεσαν στις αστυνομικές αρχές, ολοκληρώθηκαν οι δικογραφίες και στάλθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ αναμένονται οι κλήσεις από την εισαγγελική αρχή. Να σημειωθεί πάντως ότι στην υπόθεση αυτή υπήρξε ομοβροντία αντιδράσεων από φορείς της περιοχής που καταγγέλλουν τις διώξεις των κατοίκων που αγωνίζονται για το δίκιο τους και την ποινικοποίηση των αγώνων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Η. Τεντζογλίδης δήλωσε ότι «αυτή τη φορά στον αγώνα μας έχουμε συμπαραστάτη τη δημοτική αρχή Ελλησπόντου, καθώς ο δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι παρών στην κινητοποίηση μαζί με όλο το δημοτικό συμβούλιο».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας φοιτητές και σπουδαστές.
Βλέπω ότι κάνετε εδώ και χρόνια καταλήψεις σε Σχολές.
Οι καταλήψεις σας κρατάνε λίγες μέρες και μετά αφήνετε να συνεχιστεί η λειτουργία των Σχολών που καταλάβατε.
Ξέρετε με τι μοιάζετε;
Μοιάζετε με κάποιον που τη γυναίκα με την οποία είναι παντρεμένος τη χαίρονται άλλοι.
Την παίρνουν στο σπίτι και στο κρεββάτι τους, πάνε μαζί της σε εκδρομές και σε διασκεδάσεις, τους συγυρίζει το σπίτι κάθε μέρα, τους μαγειρεύει.
Εσείς, όλο αυτό το διάστημα, της στέλνετε τα λεφτά που βγάζετε από τη δουλειά σας, όπως βέβαια κάθε παντρεμένος άντρας έχει υποχρέωση να κάνει για τη γυναίκα του, που δε δουλεύει.
Και κάποτε, μια φορά στα πέντε χρόνια, θυμόσαστε ότι έχετε μια γυναίκα παντρευτεί, που εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις απέναντί σας. Και λέτε μέσα σας: δεν είναι κρίμα κι άδικο να αυνανίζωμαι πέντε χρόνια τώρα ενώ η γυναίκα μου γυρίζει με τον ένα και με τον άλλο; Και της παραγγέλνετε να ’ρθει.
Μα και να ήθελε εκείνη δεν την αφήνει ο προστάτης της.
Και τότε παίρνετε τη μεγάλη απόφαση να έχετε οπωσδήποτε και σεις, για λίγο έστω, τη γυναίκα σας δική σας. Και κάνετε κατάληψη και απαιτείτε από τον προστάτη της να σας τη στείλει.
Αυτός, αφού σας απολαύσει πρώτα πεσμένους στα γόνατα για μέρες να τον παρακαλάτε, σας τη στέλνει.
Αμέσως εσείς τότε τη ρίχνετε στο κρεββάτι και κάνετε έρωτα μαζί της.
Όταν χύσ---, αυτή σηκώνεται γρήγορα και τραβάει πάλι για τον αγαπητικό της χωρίς ούτε να σκουπιστεί πρώτα καλά καλά. Σκουπίζεται καθ’ οδόν προς τον -μόνιμο ελέω υμών- γαμ-- της . Και την ευνοείτε και σεις αυτή τη γρήγορη φυγή της και το ενώπιον όλων σκούπισμά της, γιατί αυτό θα είναι μια απόδειξη για την κοινωνία που γελάει μαζί σας τόσα χρόνια, πως μέσα στα χιλιάδες πηδήματα που έγιναν μέχρι τότε στη νόμιμη γυναίκα σας, το ένα έγινε από σας.

Γεια σας φοιτητές και σπουδαστές-αλήθεια,κανείς δε θα πει για σας πως παραβήκατε το νόμο…
Ένας από κείνους που γελάει με τα θλιβερά καμώματά σας.

Ανώνυμος είπε...

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αγ. Δημητρίου-Ρυακίου του Δήμου Ελλησπόντου Κοζάνης προχώρησαν από τις 11.00 π.μ. του Σαββάτου 10/5/2008 σε κατάληψη της βόρειας πύλης του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική αδιαφορία και αναλγησία. Σταμάτησαν οι ταινιόδρομοι μεταφοράς λιγνιτικής τέφρας εδώ και 2 βδομάδες ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ μιλά πλέον ανοιχτά για γενικευμένο Black out μεγάλης έκτασης και διάρκειας μέσα στο κατακαλόκαιρο.


Οι κάτοικοι των δύο χωριών είναι συγκεντρωμένοι έξω από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημητρίου πραγματοποιώντας κατάληψη της βόρειας πύλης και μπλοκάροντας τους ταινιόδρομους μεταφοράς λιγνιτικής τέφρας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και την Ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, Ηλίας Τεντζογλίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

«Υπάρχει προκλητική αδιαφορία από την πολιτεία όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα δίκαια αιτήματα μας».

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί δύο ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και ένας ταινιόδρομος μεταφοράς λιγνίτη.

Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ' αόριστον τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας προσλήψεις ανέργων και λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα την ποινική δίωξη που εκκρεμεί σε βάρος κατοίκων της περιοχής που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2007.

Σημειώνεται ότι στις προαναφερόμενες καταλήψεις των ταινιοδρόμων έγιναν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και καταληψιών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών κατοίκων, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών, καθώς και δύο αστυνομικών. Από τότε εκκρεμούν δικογραφίες κατά 70 κατοίκων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, οι κάτοικοι αυτοί κλήθηκαν και κατέθεσαν στις αστυνομικές αρχές, ολοκληρώθηκαν οι δικογραφίες και στάλθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ αναμένονται οι κλήσεις από την εισαγγελική αρχή. Να σημειωθεί πάντως ότι στην υπόθεση αυτή υπήρξε ομοβροντία αντιδράσεων από φορείς της περιοχής που καταγγέλλουν τις διώξεις των κατοίκων που αγωνίζονται για το δίκιο τους και την ποινικοποίηση των αγώνων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Τεντζογλίδης δήλωσε ότι «αυτή τη φορά στον αγώνα μας έχουμε συμπαραστάτη τη δημοτική αρχή Ελλησπόντου, καθώς ο δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι παρών στην κινητοποίηση μαζί με όλο το δημοτικό συμβούλιο».

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών (με τον υδράργυρο να φτάνει σε ορισμένες περιοχές τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου και τοπικά 38 ή ακόμα 39 με όριο συναγερμού τους 40 βαθμούς) που θα επικρατήσουν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου - οι οποίες θα έχουν την μορφή "μίνι" καύσωνα - η Επιχείρηση θα προχωρήσει σε εκ περιτροπής περικοπές στην ηλεκτροδότηση τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα τους θερινούς μήνες, καθώς η ζήτηση σε κιλοβατώρες αναμένεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ λόγω της αλόγιστης χρήσης των κλιματιστικών εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΡΥΑΚΙΟΥ είπε...

Σήμερα 26-05-2008 συνεχίσουμε το δίκαιο επίπονο και άνισο αγώνα μας κόντρα σε πίεσης απειλές και μεθόδους εκφοβισμού που δεχόμαστε με μοναδικό σκοπό να σταματήσει η κατάληψη της Β.Πυλης του Α.Η.Σ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ που συνεχίζεται για 17 μέρα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1)Απόλυτος σεβασμός στον περιβάλλων με μέτρα που θα λάβει η ΔΕΗ Α.Ε και οφειλή σε μια ευνοούμενη κοινωνία χωρίς καμία έκπτωση άμεσα ουσιαστικά και σε συνεχή βάση
2)Ουσιαστικές προσλήψεις άνεργων για την καταπολεμήσει της ανεργίας που η ίδια η ΔΕΗ Α.Ε προκάλεσε.
3)Να σταματήσουν οι διώξεις κατά των αγωνιστών κατοίκων από την δικαιοσύνη.

Ανώνυμος είπε...

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των φορέων του Δήμου Ελλησπόντου και της κυβέρνησης. Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας αρνήθηκε να δεχτεί τους εκπροσώπους του ΣΚΑΠ στην Αθήνα και η κατάληψη του ΑΗΣ συνεχίζεται κανονικά.

Δεν έλειψαν οι ακραίες απόψεις από την συνέλευση των καταληψιών. Ορισμένοι "θερμόαιμοι" εξέφρασαν την πρόθεσή τους να θυσιάσουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή ανατινάζοντας τον ΑΗΣ με εκρηκτικά για να απαλλαγεί η περιοχή από την ρύπανση και τις ασθένειες που προκαλεί η παρουσία της ΔΕΗ στις δύο κοινότητες. Η πλειονότητα των κατοίκων απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

 
back to top