Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Το ΟΙΚΟ – ΔΙΚΤΥΟ Δυτ. Μακεδονίας συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου...

Το ΟΙΚΟ – ΔΙΚΤΥΟ Δυτ. Μακεδονίας συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου


Το ΟΙΚΟ – ΔΙΚΤΥΟ των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών οργανώσεων Δυτ. Μακεδονίας εκφράζει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του στους κατοίκους του Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου που εδώ και πάνω από 16 μέρες αγωνίζονται καταλαμβάνοντας την βόρεια πύλη του ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Οι άνθρωποι αυτοί που διεκδικούν τα δικαιώματα τους για καθαρό περιβάλλον και εργασία, που διεκδικούν μια αξιοπρεπή ζωή εδώ και χρόνια, μαθημένοι να ακούν ψεύτικες υποσχέσεις, μαθημένοι επίσης να αντιστέκονται στις διασπαστικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ και το κράτος για να τους σταματήσει, συνεχίζουν ένα δίκαιο αγώνα.

Το ΟΙΚΟ- Δίκτυο πιστεύει πως προτεραιότητα είναι το περιβάλλον, επίσης πιστεύει σε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον, αλλά παράλληλα θα δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Λύση δεν είναι νέες μονάδες και ορυχεία. Λύσεις υπάρχουν πολλές, απλά χρειάζεται βούληση, όραμα. Χρειάζεται γενναιότητα ώστε η περιοχή, που βάναυσα η ΔΕΗ εδώ και δεκαετίες έχει στραγγίσει από φυσικούς πόρους (νερό, έδαφος, υπέδαφος), να αλλάξει προσανατολισμό.

Άμεσα η ΔΕΗ πρέπει να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας με ανέργους από τις πληττόμενες περιοχές, Αλλά ακόμα ποιο άμεσα πρέπει να λάβει μέτρα για βελτίωση του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της περιοχής.

Υποχρέωση της ΔΕΗ και του κράτους να χρηματοδοτήσουν έργα και μέτρα που θα βγάλουν την περιοχή από το οικονομικό αδιέξοδο και ταυτόχρονα θα δώσουν προοπτική στην περιοχή.

Το ΟΙΚΟ-Δίκτυο στο παρελθόν έχει καταθέσει προτάσεις μιας εναλλακτικής ανάπτυξης:

ΠΡΆΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ, παραγωγή πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά), υπό καθεστώς ειδικών κινήτρων για την περιοχή.
ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ, το οποίο θα πρέπει να διεκδικηθεί και θεσμοθετηθεί άμεσα.


Ως φορέας που εκφράζει τις ανησυχίες και τούς προβληματισμούς των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών της Δυτ. Μακεδονίας, το ΟΙΚΟ – Δίκτυο δηλώνει πως θα συμπαραστέκεται πάντα στους αγώνες των ανθρώπων που αγωνίζονται για καθαρό περιβάλλον, ποιότητα ζωής και αξιοπρεπή εργασία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται την «αλήθεια» να μας την επιβεβαιώνει και οι «καθηγητές» τον ΤΕΙ της Κοζάνης ,και τα μη διαπλεκόμουνα του Μπόμπολα και Αλαφούζου για να μάθουμε και ενημερωθούμε ?? .

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=19761
n.d.s.

 
back to top