Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Βαριά ατμόσφαιρα στην Κομισιόν...


Δύο προειδοποιητικές επιστολές φεύγουν από τις Βρυξέλλες στις 6 Μαΐου με προορισμό τη χώρα μας. Με την πρώτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλεί την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο, ενώ με τη δεύτερη θα ζητείται ο έλεγχος των εκπομπών των ρυπογόνων βιομηχανιών και η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας όσων ρυπαίνουν και δεν συμμορφώνονται.
Η κίνηση προδικαστικής διαδικασίας για τις παραπάνω δύο υποθέσεις, έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Σταύρου Δήμα, έχει ήδη συμφωνηθεί σε επίπεδο Κομισιόν, αλλά οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή Τρίτη στο πλαίσιο ενός συνολικού «πακέτου» δικαστικών υποθέσεων που αφορά πολλές χώρες.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στις αιτιάσεις της Επιτροπής εντός δύο μηνών, ενώ από τις εξηγήσεις που θα δώσει θα εξαρτηθεί και η συνέχεια από κοινοτικής πλευράς.
Εάν οι απαντήσεις δεν θεωρηθούν επαρκείς, τότε θεωρητικά η Κομισιόν μπορεί, την επόμενη μέρα μετά την παρέλευση της προθεσμίας, να ενεργοποιήσει το δεύτερο και τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας (επιστολή αιτιολογημένης γνώμης), πριν από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αναφορικά με το Πρωτόκολλο του Κιότο η Ελλάδα κατηγορείται για μη εφαρμογή της κοινοτικής απόφασης 280/2004 (ενσωματώνει το Πρωτόκολλο), δεδομένου ότι όφειλε από το Δεκέμβριο του 2005 να θέσει σε ισχύ σύστημα απογραφής των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά δεν το έκανε.
Εξίσου σοβαρή θεωρείται και η παράλειψη της χώρας μας να θέσει σε ισχύ την οδηγία για την αδειοδότηση των μεγάλων βιομηχανιών που θεωρούνται ρυπογόνες (λιγνιτικές μονάδες, χαλυβουργίες, διυλιστήρια, χημικές βιομηχανίες κ.λπ.).
Η ονομαζόμενη οδηγία IPPC, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2008, αφορά όχι μόνο τις νέες βιομηχανίες αλλά και τις υφιστάμενες, δεδομένου ότι υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να επανεξετάσουν όλες τις άδειες και να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα περί ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων.
Η κυβέρνηση δεν κοινοποίησε πριν από τον Οκτώβριο του 2007, ως ώφειλε, το σχέδιο για την εφαρμογή της οδηγίας, προφανώς διότι πολλές μεγάλες βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, δεν είναι σε θέση να τηρήσουν τις αυστηρές κοινοτικές διατάξεις περί ρύπανσης.
Η IPPC ορίζει τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται στο πλαίσιο βιομηχανικών και γεωργικών δραστηριοτήτων υψηλού δυναμικού ρύπανσης, θεσπίζει μια διαδικασία έκδοσης άδειας για τέτοιες δραστηριότητες και προσδιορίζει ελάχιστες απαιτήσεις τις οποίες πρέπει να καλύπτει κάθε άδεια, σε ό,τι αφορά κυρίως την απόρριψη ουσιών που ρυπαίνουν.
Στόχος είναι η μη ρύπανση ή η ελαχιστοποίηση των ρύπων στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος, καθώς και των αποβλήτων που προέρχονται από βιομηχανικές και γεωργικές εγκαταστάσεις με σκοπό να επιτευχθεί μια υψηλής στάθμης προστασία του περιβάλλοντος.
Για να πάρει άδεια λειτουργίας, μια βιομηχανική ή γεωργική εγκατάσταση πρέπει να τηρεί ορισμένες θεμελιώδεις υποχρεώσεις αναφορικά κυρίως με την:
1) πρόληψη κάθε ρύπανσης μεγάλων διαστάσεων,
2) ανακύκλωση των αποβλήτων,
3) αποτελεσματική χρησιμοποίηση της ενέργειας,
4) πρόληψη των ατυχημάτων και τον περιορισμό των συνεπειών τους,
5) αποκατάσταση της τοποθεσίας μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, η απόφαση για έγκριση άδειας περιέχει αριθμό συγκεκριμένων απαιτήσεων, οι κυριότερες μεταξύ των οποίων είναι:
α) Οριακές τιμές εκπομπής ρύπων.
β) Ενδεχόμενα μέτρα για προστασία του εδάφους, του νερού και του αέρα.
γ) Επιτήρηση της απόρριψης αποβλήτων.
Πριν από τη χορήγηση της άδειας πρέπει να παρέχονται όλες οι πληροφορίες και να προβλέπονται επαρκείς προθεσμίες ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.λπ.) να μπορούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους και ενδεχομένως να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες θα πρέπει να συνεκτιμώνται από τις αρμόδιες Αρχές.
Οι κατηγορίες βιομηχανιών
■Βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας
■Παραγωγή και μεταποίηση μετάλλων (χαλυβουργίες)
■ Βιομηχανία ορυκτών προϊόντων
■ Χημική βιομηχανία
■ Μονάδες διαχείρισης αποβλήτων
■ Αλλες δραστηριότητες (βιομηχανίες χαρτοπολτού, υαλουργίες κ.λπ.)
■ Μεγάλες μονάδες εκτροφής χοίρων, πουλερικών


Βρυξέλλες, του ανταποκριτή ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top