Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ AIRLAB ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...


Το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής (ΕΑΡ – ΠΕΦΥ) παρουσιάζει τα παρακάτω συνοπτικά αποτελέσματα από τις μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πραγματοποιεί στην Κοζάνη, στη συνέχεια σχετικού ενδιαφέροντος, που εκφράστηκε δημόσια, από κοινωνικούς φορείς της περιοχής.
Ειδικότερα παρουσιάζονται συνοπτικά αποτελέσματα συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ10) που αναφέρονται στο έτος 2007 και συγκρίνονται με τα ισχύοντα όρια ποιότητας του αέρα.

Ρύπος : ΑΣ10
Περίοδος: 1.1.2007 – 31.12.2007
Θέση μέτρησης: πλατεία Αριστοτέλους/ Κοζάνη

Πλήθος μετρήσεων 2007 (Μέσων ημερησίων τιμών συγκεντρώσεων):359
Μέση ετήσια συγκέντρωση 2007 (μg/m3):48
Αριθμός υπερβάσεων ημερήσιας οριακής συγκέντρωσης (50 μg/m3) κατά το 2007:130


Σύμφωνα με την οδηγία 1999/30 ισχύουν τα όρια :
• Για τη μέση ημερήσια συγκέντρωση ΑΣ10 η τιμή 50 μg/m3. Η τιμή αυτή δεν πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερες από 35 φορές το χρόνο.
• Για τη μέση ετήσια συγκέντρωση η τιμή 40 μg/m3

Συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση του επιτρεπόμενου ανά έτος αριθμού υπερβάσεων της ημερήσιας οριακής συγκέντρωσης, καθώς και υπέρβαση της ετήσιας οριακής συγκέντρωσης.
Οι μέσες ημερήσιες τιμές συγκεντρώσεων που αντιστοιχούν στις ημέρες των υπερβάσεων κυμάνθηκαν από 51 – 188 μg/m3.
Οι μετρήσεις που πραγματοποιεί το εργαστήριο γνωστοποιούνται σε «πραγματικό χρόνο» στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου www.airlab.edu.gr .

Ο Υπεύθυνος του ΕΑΡ – ΠΕΦΥ
Αθανάσιος Τριανταφύλλου
Καθηγητής

Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει σταθμός μέτρησης στην Ποντοκώμη ή έστω κοντά αυτής, όπου και γίνεται το μεγαλύτερο "κομμάτι" της εξόρυξης από την πλευρά της (Δ)ΕΗ Α.Ε . Σταθμοί υπάρχουν σε 3 κυρίως σημεία:
 Σταθμός Τμήματος Γεωτεχνολογίας @ Περιβάλλοντος στην Κοζάνη, πλατεία Αριστοτέλους.
 Σταθμός Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρύπανσης στο λόφο του Τ.Ε.Ι.
 Σταθμός Δήμου Αμυνταίου στο Αμύνταιο.
Από την πλευρά μας, εδώ και περίπου ένα χρόνο έχουμε ζητήσει από τον Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη να χρηματοδοτήσει μια προσπάθεια μέτρησης ρύπων από τα ορυχεία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , αλλά μέχρι στιγμής η όλη προσπάθεια σταματά στις καλένδες τις γραφειοκρατίας. Γιατί άραγε;
Να θυμηθούμε όλοι, πως εκτός από τις μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΤΕΙ Κοζάνης, έχουμε και τις μετρήσεις που ο ίδιος ο ρυπαίνων κάνει, δηλαδή η (Δ)ΕΗ και όχι η Νομαρχία ως όφειλε. Γιατί άραγε η μετρήσεις τις (Δ)ΕΗ Α.Ε δεν είναι online; Δεν υπάρχει τεχνογνωσία; Γιατί η Νομαρχία δεν αγόρασε εξοπλισμό μέσω του υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ και περιμένει της μετρήσεις σε εβδομαδιαία βάση από τον ρυπαίνων; Δεν είχε κονδύλια; Τόσα χρήματα πέρασαν τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια...Αλλά ας μην ξεχνάμε πως υπεύθυνος περιβάλλοντος της Νομαρχίας ήταν ταυτόχρονα (και επί χρόνια) ο υπεύθυνος περιβάλλοντος της (Δ)ΕΗ Α.Ε!!!!!!
Είναι τυχαίο πως οι μονάδες της Πτολεμαϊδας και του Αμυνταίου παραμένουν εκβιαστικά ανοικτές; Αλήθεια ήξερε ο κόσμος πως δεν γίνεται στο Αμύνταιο αποθείωση; Τώρα που ξέρει δεν πρέπει να βγεί και αυτός στους δρόμους;
Έχουμε χορτάσει από μεγάλα λόγια και από "Πρωτοβουλίες Κοινωνικής Υπευθυνότητας" εδώ και 50 χρόνια...Στην περιοχή μας μάλλον επικρατεί ο νόμος της σιωπής... Οι γνωστικοί όμως ας γίνουμε πολλοί…και ας μη μας τρομάζει η αδιαφορία των υπευθύνων, διότι γνωρίζουμε καλά όλων των κομματαρχών τα έργα και τα… χέρια! Όσο για αυτούς που μας τάζουν…λαγούς με πετραχήλια…τι να πω; Μήτε λαγοί τρέχουν στα πυρπολημένα δάση, μήτε και μπορούν να τους βρουν για να τους φορέσουν οι πολιτικοί μας πετραχήλια. Μπορούν όμως, αν πράγματι θέλουν, να λύσουν όλα τα προβλήματα με το περιβάλλον μας. Αφορά και τους ίδιους! Είναι ένα βήμα προς τον πολιτισμό, αυτόν…που έχουν προ πολλού λησμονήσει. Είναι μια καλή αρχή, για την πάταξη της διαφθοράς. Θέλουν; Ίδωμεν!..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις «Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει σταθμός μέτρησης στην Ποντοκώμη ή έστω κοντά αυτής» και ξέρης η αγνοείς ότι υπάρχει και είναι της ΔΕΗ (μάλιστα πολλοί καλό)
Ότι τα διαπλεκόμουνα σας και μας ΚΟΡΑΚΙΑ (ΤΡΟΓΟΝΤΑΣ) τα χρήματα του λαού ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ δεη έστρεψαν την κοινοί γνώμη στα φουγάρα και όχι στην εστία ρύπανσης και γι αυτό ΕΤΡΟΓΑΝ με 1000000000 μασέλες ποιος φταίει .
Διευθυντή Προστασίας Περιβάλλοντος του ΛΚΔΜ από το χωριό σας έχετε.
Μιλήστε του στην γλώσσα σας μπας και συνεννοηθείτε .
Έτσι καταλήγω
«Ότι θέλεις μπορεί να έχεις
Ότι αξίζεις έχεις
Από Ποιων Ζητάς?»

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε,
Αν πρόσεξες γράφω πως η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν έχει βάλει κάποιο σταθμό μέτρησης και περιμένει από την ΔΕΗ Α.Ε να της υποδείξει τις μετρήσεις.Γνωρίζω επίσης ότι οι ρύποι από τα ορυχεία δεν μετριούνται από κανέναν. Δεν διαφωνώ πως στην ζωή τίποτα δεν χαρίζεται. Όλοι μας λοιπόν έχουμε μεγάλη ευθύνη για τα σημερινά αποτελέσματα. Πολλοί λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις στην περιοχή μας. Όσο για το Διευθυντή που λες,δεν σημαίνει τίποτα ότι είναι από το χωρίο μας. Πρώτο και κυριότερο είναι μισθοφόρος και δίνει λογαριασμό μόνο στον εργοδότη του.Δεύτερο ποτέ δεν έζησε στο χωριό.Τρίτο από ότι φαίνεται το μόνο που τον νοιάζει πραγματικά είναι η καριέρα και τίποτα άλλο. Συμπέρασμα: δύσκολο ώς ακατόρθωτο να συννενοηθούμε.
Συμφωνό με τον επίλογο σου. Με πολλή δουλειά και με την βοήθεια των απλών πολιτών που δεν έχουν ακόμη συνηδητοποιήσει την δύναμη τους θα πάρουμε αυτό που μας αξίζει και είναι αναφέραιτο δικαίωμα: ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη υγεία.

 
back to top