Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Καθυστερούν οι μετεγκαταστάσεις...

Oι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, στο ενεργειακό λεκανοπέδιο του νομού Κοζάνης, και δέχονται όλη τη ρύπανση από το λιγνίτη και την τέφρα περιμένουν με αγωνία είτε την ολοκλήρωση των χρονοβόρων διαδικασιών μετεγκατάστασης των οικισμών τους, είτε την εξασφάλιση ικανών αποζημιώσεων από τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεών τους που παραδίδονται για εκμετάλλευση.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Ακρινής του δήμου Ελλησπόντου οι 1.160 κάτοικοι του οικισμού εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την πρόθεση της ΔΕΗ να μην προχωρήσει η μετεγκατάσταση του οικισμού που βρίσκεται δίπλα στις καμινάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και δίπλα στα ορυχεία και στις αποθέσεις της επιχείρησης που συνεχώς επεκτείνονται. O πρόεδρος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, υποστήριξε πρόσφατα στη Βουλή πως «η επιχείρηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση οικισμών που δεν έχουν κάρβουνο» και όπως φαίνεται, ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για μια σειρά έντονων αντιδράσεων που ήδη άρχισαν να εκφράζονται από κατοίκους της περιοχής.

Μέτωπα με τη ΔΕΗ

O πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων της περιοχής, Κώστας Πουτακίδης, επισήμανε ότι «για την περιοχή μας παραμένουν ανοιχτά δεκάδες μέτωπα με τη ΔΕΗ. Είναι τα θέματα της σοβαρής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, είναι η μεγάλη ζημιά του υδροφόρου ορίζοντα και της στάθμης των νερών στην περιοχή, που πέφτουν λόγω της δραστηριότητας στα ορυχεία, είναι οι απαλλοτριώσεις και ταυτόχρονα η μεγάλη ανεργία χωρίς καμία πρόσληψη στην επιχείρηση. Oλα αυτά πότε να τα συζητήσει η ΔΕΗ;».
«Δεν έχουμε άλλο δρόμο εκτός από τις δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν προχωρήσει η μετεγκατάσταση. Ηδη είναι γνωστός ο σχεδιασμός της επιχείρησης, σύμφωνα με τον οποίο μέσα σε 10 χρόνια θα απαλλοτριωθεί όλος ο κάμπος της Ακρινής, που σημαίνει ότι χάνονται όλα τα χωράφια μας. Μέχρι σήμερα απαλλοτριώθηκαν 3.500 στρέμματα, και άλλα 1.500 αυτήν την περίοδο, και σε λιγότερο από 10 χρόνια θα απαλλοτριωθούν συνολικά 12.000 στρέμματα, η υπόλοιπη δηλαδή καλλιεργήσιμη έκταση. Η κατάσταση για εμάς που ζούμε στην Ακρινή έφτασε στο απροχώρητο. Δεν μπορεί να είμαστε εκτεθειμένοι σε τόσο μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους, δύο χιλιόμετρα μόλις από το μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Ελλησπόντου και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων της περιοχής Αλέξανδρος Σαριαννίδης.
Το αίτημα της Ακρινής για μετεγκατάσταση έχει τεθεί εδώ και περίπου 3 χρόνια. O κ. Αθανασόπουλος ως γνωστόν έχει εξαγγείλει πως θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής.

Oι απαλλοτριώσεις
Μαζί με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την επέκταση των ορυχείων. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι τιμές των απαλλοτριώσεων για τα κτήματα των κατοίκων της Μαυροπηγής και του Κομάνου.
Oι κάτοικοι των δύο οικισμών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις τιμές αυτές που, όπως τονίζουν, είναι «υποπολλαπλάσιες από αυτές που είχε εκδικάσει παλιότερα το Εφετείο». «Oι σημερινές εξευτελιστικές τιμές απαξιώνουν τις εκτάσεις μας και είναι κατά 11 φορές μικρότερες από τις τιμές του 2005. Το 2002 ένα στρέμμα με 200 δένδρα καρυδιές και 15 ευρώ το δένδρο μας έδινε αποζημίωση 3.000 ευρώ και σήμερα έτσι όπως αποφασίστηκαν να γίνουν οι απαλλοτριώσεις μας δίνει 900 ευρώ. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα αν λάβουμε υπόψη τις τιμές που ορίσθηκαν το 2005, όταν το δένδρο το έδιναν 50 ευρώ και το στρέμμα 10.000 ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων Μαυροπηγής, Τάσος Εμμανουήλ.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Κομάνου συνολικά έχουν πληρωθεί και γίνει μέχρι σήμερα απαλλοτριώσεις σε περισσότερα από 15.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Oπως τόνισε ο Γιάννης Σίσκος, κάτοικος Κομάνου, η τελευταία απαλλοτρίωση αφορά 2.164 στρέμματα «τα τελευταία στρέμματα καλλιεργήσιμης γης». Oι ενστάσεις, όπως σημείωσε, για τις τιμές των απαλλοτριώσεων είναι έντονες και στον οικισμό του.
«Η φιλοσοφία των απαλλοτριώσεων αλλάζει εις βάρος μας. Πλέον δεν αποζημιώνονται οι ρίζες, αλλά τα στρέμματα και εμείς χάνουμε τη γη μας τζάμπα. Θα διεκδικήσουμε καλύτερες αποζημιώσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, ο οποίος ορίζει ότι η αποζημίωση θα πρέπει να είναι τόση ώστε ο ιδιοκτήτης να μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που αναγκαστικά του απαλλοτριώνουν», τόνισε ο κ. Εμμανουήλ ο οποίος επισήμανε ότι συνολικά στη Μαυροπηγή θα απαλλοτριωθούν 8.000 στρέμματα.

Αγγελιοφόρος 24/3/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top