Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Η Ώρα της Γης...


της Ελένης Σκρέκου

Η Ώρα της Γης αφορά στην ανάληψη δράσης από τον καθένα μας για το θέμα των κλιματικών αλλαγών. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρυσι στην Αυστραλία, όταν στις 31 Μαρτίου 2007, πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι και 2.100 επιχειρήσεις στο Σίδνεϊ έσβησαν τα φώτα για μία ώρα.

Η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε κατά 10,2%, μέγεθος που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 48.000 αυτοκινήτων από το δρόμο για μία ώρα. Με αυτή τη συμβολική κίνηση, οι κάτοικοι του Σίδνεϊ πήραν θέση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και απέδειξαν ότι μία μικρή κίνηση, όταν γίνεται με συλλογικότητα, έχει δύναμη και αποτέλεσμα.

Φέτος, η Ώρα της Γης πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Στις 29 Μαρτίου 2008, στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, πάνω από 30.000.000 άτομα σε 24 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο, το Σίδνεϊ, το Δουβλίνο και το Τελ Αβίβ, θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα, αναλαμβάνοντας έτσι τη δέσμευση να ενημερωθούν για το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να συμβάλλουν, όπως μπορεί ο καθένας, στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Μικρές καθημερινές κινήσεις, όπως το να σβήνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο και το να βγάζουμε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε, έχουν σημασία και συμβάλλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 19% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΕ. Στα νοικοκυριά αυτό το ποσοστό κυμαίνεται στο 10%, ενώ στα καταστήματα μεταξύ 25 και 50%. Επιπλέον περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by).

Στην χώρα μας κανένας επίσημος φορέας δεν ανέλαβε την προώθηση της ΄Ωρας της Γης. Στην Αίγινα, γίνεται μια προσπάθεια από μία μικρή ανεξάρτητη ομάδα νέων που είδαν σε αυτή τη συμβολική κίνηση μία ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Αιγινητών για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μας αφορά όλους άμεσα. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για το κοινό.

Στις 29 Μαρτίου σβήνουμε όλοι τα φώτα για μία ώρα και κάνουμε τη διαφορά!

Για περισσότερες πληροφορίες γράψτε μας στο earthhour@mail.gr και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.earthhourhellas.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top