Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Λιθάνθρακας και... γκαζόζα...


Το ενεργειακό πρόβλημα είναι τεράστιο, ακόμα και οι χώρες που έχουν πετρέλαιο θα ρθει η στιγμή να το πληρώσουν ακριβά. Το βαρέλι ξεπέρασε ήδη τα 100 δολάρια. Η εναλλακτική ενέργεια πλέον απασχολεί την κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και την πετρελαϊκή βιομηχανία. Η εξάντληση των αποθεμάτων έρχεται. Η χώρα μας θα έπρεπε και θα μπορούσε λόγω κλίματος να έχει αξιοποιήσει την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Δεν το έχει πράξει.
Η ΔΕΗ τεμαχίζεται και ξεπουλιέται και συνάπτει συμφωνία να εγκαταστήσει τον λιθάνθρακα είτε στην Καβάλα είτε στην Εύβοια. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έφτασε στο σημείο να μας πει πως το διοξείδιο είναι σαν το ανθρακικό που πίνουμε με τα αναψυκτικά και αφού τα φουγάρα βγάζουν γκαζόζες, συνεπώς οι ρύποι από τον λιθάνθρακα δεν βλάπτουν την υγεία, ούτε το περιβάλλον.
Η νεοφιλελεύθερη μανία των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωφελών επιχειρήσεων καλά κρατεί. Οι διάφοροι επενδυτές έχουν μπει στην αγορά της ενέργειας με φράγματα στα ελάχιστα ποτάμια μας, με αιολικά πάρκα και την εκμετάλλευση καταρρακτών, όπως γίνεται στην ορεινή Αργιθέα. Ο δήμος, παίρνοντας ψίχουλα, συναίνεσε και δέχτηκε τη δωρεά να γκρεμιστεί ο παλιός νερόμυλος, που ήταν αληθινό κόσμημα της περιοχής με παράδοση και ιστορία, για να φτιαχτεί καινούργιος τσιμεντένιος.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και τα μεγάλα φράγματα και οι εκτροπές που προγραμματίζονται δεν το λύνουν, ίσα ίσα δημιουργούν περισσότερα.
Ο τρόπος που λειτουργεί η ΔΕΗ, σε πολλές περιπτώσεις, είναι καταστροφικός. Η Πτολεμαϊδα και η Ποντοκώμη πληρώνουν ακριβά την επεκτατική και εξαντλητική πολιτική της ΔΕΗ. Το ίδιο και η Μεγαλόπολη αλλά και το Αλιβέρι. Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι σημαντικός, χρειάζεται όμως να παρθούν προληπτικά περιβαλλοντικά μέτρα, και υπέργεια και θαλάσσια, γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει και το Αιγαίο είναι η αρχέγονη πηγή ζωής της πατρίδας μας.
Η κερδοσκοπία εκτίναξε την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Στη χώρα μας, κι όταν ακόμα πέφτει, οι αισχροκερδείς έμποροι την κρατάνε ψηλά, ανατρέποντας τη λογική της αγοράς. Οι αυξήσεις της ΔΕΗ τρομοκρατούν τα νοικοκυριά, λόγω άγνοιας, πληρώνουμε ακριβά την έλλειψη πολιτικής πάνω στο ενεργειακό πρόβλημα.
Τα μέτρα που παίρνονται είναι αποσπασματικά και, φυσικά, πολύ κερδοφόρα για αυτούς που εκμεταλλεύονται τις εναλλακτικές λύσεις, που θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να αξιοποιήσει, αφού η φύση και θέση της χώρας μας τις παρέχει εν αφθονία και ανέξοδα.

Από τον Δημήτρη Παπαχρήστο, Συγγραφέα «E» 29/2

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Καβάλα χθες έστειλε μήνυμα αγωνιστικό σε όλη τη χώρα. Αγώνας για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, την υγεία των παιδιών μας.
Όσοι κινητοποιούνται συγκρούονται με την κυρίαρχη αντίληψη που κρατά καθηλωμένη τη χώρα μας σε τεχνολογίες "βρώμικες", στο όνομα της... οικονομίας.
Οι ενεργοί πολίτες παρεμβαίνουν και απαιτούν τη ριζική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της ΔΕΗ.
Ξέρουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ξέρουν ότι μια πραγματική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προστατεύσει το περιβάλλον της ζωής μας στη μικρή, τοπική κλίμακα, την κλίμακα της περιοχής μας, θα συμβάλλει στον αγώνα για τον πλανήτη, τη ζωή όλων των ανθρώπων.

 
back to top