Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Χαιρετισμός στην ημερίδα του ΚΚΕ στην Αθήνα για την ενέργεια από τους Συλλόγους Ποντοκώμης και Μαυροπηγής...

«Θα θέλαμε εκ μέρους των συλλόγων μας να σας ευχαριστήσουμε για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε στα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος γιατί μέρος αυτών των θεμάτων είναι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν οικισμοί. Αποκορύφωμα του ενδιαφέροντος αποτελεί η πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Αλέκας Παπαρήγα.

Είναι πολύ τιμητική και ενδιαφέρουσα η πρόσκληση που μας απευθύνατε για τη συγκεκριμένη ημερίδα. Λόγοι που έχουν να κάνουν με την απόσταση και την ημέρα διεξαγωγής δεν επέτρεψαν σε κάποιο από τα μέλη μας να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Μαζί με τις ευχές μας για την ευόδωση των στόχων της ημερίδας σας, σας καταθέσαμε τον παρακάτω προβληματισμό.

Σε μια εποχή που η υπερεκμετάλλευση των πηγών ενέργειας με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών και η αλόγιστη χρήση των μορφών ενέργειας αποτελεί κανόνα και ο κίνδυνος μιας ενεργειακής κρίσης είναι ορατός, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και η συστράτευση για τον περιορισμό και την εξοικονόμησή της αποτελεί πρώτιστο καθήκον κάθε κοινωνίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος ως άτομο αλλά και ως κοινωνία τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Οι οικισμοί της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης είναι από τους πρώτους που πλήρωσαν και πληρώνουν το τίμημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της περιοχής από τη ΔΕΗ ΑΕ. Χρόνια τώρα, οι κάτοικοι είμαστε μάρτυρες της υπερεκμετάλλευσης της γης μας, της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Ολα αυτά, γιατί έχουμε την τύχη ή την ατυχία να ζούμε σε μια περιοχή με πλούσιο υπέδαφος. Η εκμετάλλευση του πλούτου αυτού για το εθνικό συμφέρον έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση της δικής μας ζωής. Αναρωτιόμαστε μέχρι πότε κάποιοι θα πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό των εθνικών συμφερόντων. Είμαστε κι εμείς κομμάτι αυτού του εθνικού συνόλου και εμείς δικαιούμαστε ένα μέρος του πλούτου που κρύβει στα σπλάχνα της η γη μας.

Απαιτούμε σεβασμό της ανθρώπινης υπόστασής μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top