Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Αμφιβολία και κόμπλεξ κατωτερότητας...


«Καθώς χρειαζόταν να προσαρμοστεί με τις καινούριες εποχές, ο Σατανάς αποφάσισε να ξεφορτωθεί πάρα πολλά αντικείμενα από τη συλλογή των πειρασμών. Έβαλε μία αγγελία στην εφημερίδα και εξυπηρετούσε τους πελάτες του όλη την ήμερα στο εργαστήρι του.
Ήταν μία εκπληκτική συλλογή: πέτρες για να σκοντάψουν οι ενάρετοι, καθρέφτες που μεγαλώνουν τη σημασία του εαυτού, και γυαλιά που μειώνουν τη σημασία των άλλων. Κάποια αντικείμενα που κρέμονταν στον τοίχο τραβούσαν πολύ προσοχή: ένα στιλέτο με καμπυλωτή λεπίδα για να χρησιμοποιείται σε κάποιου την πλάτη, και κασσετόφωνα που ηχογραφούν μονάχα κουτσομπολιά και ψέματα.
- Μην ανησυχείτε για την τιμή! - φώναζε ο γέρος Σατανάς στους υποψήφιους πελάτες. - Πάρτε το σπίτι σας σήμερα και πληρώστε γι' αυτό όποτε μπορείτε!
Ένας από τους επισκέπτες παρατήρησε δύο εργαλεία να κείτονται σε μία γωνία που φαινόντουσαν αρκετά φθαρμένα και τραβούσαν λίγη προσοχή. Αλλά ήταν πολύ ακριβά. Περίεργος, ήθελε να ξέρει το λόγο για αυτή την προφανή ανωμαλία.
- Είναι φθαρμένα επειδή είναι αυτά που χρησιμοποιώ περισσότερο απ'όλα - απάντησε ο Σατανάς γελώντας.
- Αν τραβούσαν πολύ προσοχή, οι άνθρωποι θα ξέρανε πώς να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.
- Παρόλα αυτά, και τα δύο αξίζουν την τιμή που ζητάω γι'αυτά: το ένα, είναι η Αμφιβολία, το άλλο το Κόμπλεξ Κατωτερότητας. Όλοι οι άλλοι πειρασμοί, μερικές φορές μπορεί να αποτύχουν, αλλά αυτοί οι δύο πάντα δουλεύουν.»

Paulo Coelho

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top