Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Ερωτηματολόγιο ενόψει της επίσκεψης του Νομάρχη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη στις 29/2/2008...

Κύριε Νομάρχη,
Πάγια θέση του συλλόγου μας είναι η ενημέρωση των μελών (και κατ’ επέκταση όλων των κατοίκων) τόσο για τα γενικά ζητήματα περιβάλλοντος και μετεγκατάστασης που μας απασχολούν όσο και για την εξειδίκευση λύσεων που προσφέρονται για αυτά από τους αρμόδιους και υπεύθυνα εξουσιοδοτημένους φορείς της Πολιτείας ή του τόπου μας , καθώς και η φερεγγυότητα αυτών που αναλαμβάνουν – εξουσιοδοτούμενοι ή όχι – τη διαχείριση της τύχης , της προοπτικής και κατ’ επέκταση της ίδιας αυτής υπόστασης και ζωής μας.
Περιμέναμε ίσως να ανταποκριθεί σ΄συτή την αγωνία των συμπολιτών μας , ως αρμόδιος εκπρόσωπος της πολιτείας, ο κ Περιφερειάρχης της Περιφέρειάς μας. Μάλλον κάναμε λάθος . Ίσως είναι εκτός πραγματικότητας η αναζήτηση λύσης που θα προέρχεται από εκείνη την κατεύθυνση. Είναι άραγε έτσι; Η σιωπή είναι «ένοχη» ή έτσι είναι θεσμικά τα πράγματα ;Ποιος πρέπει να μας απαντήσει.
Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να δηλώσουμε αισιόδοξοι με την έλευσή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας. Σίγουρα ως σύλλογος θα επιθυμούσαμε αποδοχή από μέρους σας ανάλογη της δυναμικής και ποιότητας του συλλόγου μας. Όμως ειλημμένη απόφασή μας είναι (ανεξαρτήτως πρωταγωνιστή) η κοινή και καταλυτική στάση όλων των ενδιαφερόμενων μερών(Δήμος-Τοπικό Συμβούλιο- Σύλλογος Περιβάλλοντος-Σύλλογοι Ενεργών Πολιτών κλπ) απέναντι στα καυτά προβλήματα του τόπου μας (περιβάλλον – μετεγκατάσταση – αποκατάσταση).
Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάρουμε απαντήσεις που νομίζουμε ότι δικαιούμαστε ως πολίτες έναντι των οποίων διαδραματίζονται γεγονότα (μετεγκατάσταση) που θα καθορίσουν τη ζωή τους , που τους δημιουργούν τεράστια αγωνία και πάμπολλα ερωτηματικά , πολίτες που καθημερινά σχεδόν ζουν τη μέγιστη περιβαλλοντική υποβάθμιση της αναγκαστικής γειτνίασης με τη ΔΕΗ ΑΕ , και που δυστυχώς , μέχρι τα τώρα , κανένας υπεύθυνος παράγοντας της πολιτείας δεν ήρθε στον τόπο τους να αμβλύνει το άγχος τους , να δώσει απαντήσεις στις αγωνίες τους.
Η αισιοδοξία μας (λόγω της έλευση σας) πνίγεται στο χείμαρρο των αναπάντητων ερωτήσεων που εύλογα απορρέουν από ένα ορυμαγδό διάχυτων πληροφοριών , διαδόσεων , εικασιών κλπ.
Είναι άραγε ο Κ Νομάρχης ο εξουσιοδοτημένος της Πολιτείας απέναντι στα προβλήματά μας και η προοπτική των λύσεών τους; Μπορεί το μέλλον του τόπου μας και τα συμφέροντά μας , να τα συστεγάσει ο Κ Νομάρχης με τη θεσμική ομπρέλα του. Μάλιστα στη μετεγκατάσταση όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής παρά μόνο ο μονόδρομος μιας αρκετά αξιοπρεπούς αποκατάστασης, του δυναμικότερου ίσως χωριού του λεκανοπεδίου μας;

Για να ξαναδούμε … λίγο πιο συγκεκριμένα:

Α). Περιβαλλοντική ρύπανση εξ αιτίας των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Α. Ε

Σε προηγούμενο έγγραφό μας προς εσάς λέγαμε «Με θλίψη και αγωνία παρατηρούμε ότι από τη ΔΕΗ ΑΕ δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο μέχρι τώρα, καμία βελτίωση κανενός δείκτη, καμιά ενέργεια που θα μας έδινε έστω και μια νότα αισιοδοξίας ότι κάτι αλλάζει στην αλαζονική και αποικιοκρατική πολιτική της ΔΕΗ Α. Ε,
Και συγκεκριμένα :
o Δεν έχουμε δει «σκέπαστρα ρυπογόνων σημείων»
o Δεν γίνονται οι απαραίτητες και συστηματικές «διαβροχές δρόμων»
o Όλοι οι δρόμοι στρώνονται και ξαναστρώνονται με τέφρα, για μείωση της ολισθηρότητας, με αποτέλεσμα τις μέρες της ύψιστης ξηρασίας , τόνοι τέφρας να σηκώνονται από τα χιλιάδες φορτηγά.
o Δεν έχουμε δει ακόμη την εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των «ειδικών γαλακτωμάτων κατά τη μεταφορά τέφρας»
o Δεν γίνεται το «πλύσιμο φορτηγών»
o Δεν βλέπουμε τα «αυστηρότερα μέτρα για τη σκόνη και περιορισμός στις μετακινήσεις φορτηγών».
o Δεν καλύπτονται τα φορτηγά μεταφοράς τέφρας από την αυλή ΑΗΣ με σκέπαστρα.
o Δεν άλλαξαν ακόμα τα φίλτρα των μονάδων 1 & 2 ΑΗΣ Καρδιάς
o Θα έχουμε όλο και περισσότερες επανεκκινήσεις μονάδων (λόγω παλαιότητας συντήρησης αυτών) με τεράστια έκλυση αερίων που δε συγκρατούνται από τα φίλτρα.
o Δεν σταμάτησε ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας τις τρομερές υπερβάσεις εκπομπής αερίων ρύπων »

Θέση, απαραβίαστη του συλλόγου μας και των πολιτών του δήμου μας, είναι «να μην ανεχτούμε ούτε μια μέρα να ξαναπνιγεί ο οικισμός μας από τις παραλήψεις των διοικούντων τη ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή»

Ρωτάμε λοιπόν.
- Ο κ Νομάρχης θα το επιτρέψει αυτό;
- Θα ενεργοποιήσει την Δ/νση Πολεοδομίας και περιβάλλοντος ΝΑ Κοζάνης (που ελέγχει την τήρηση περιβαλλοντικών όρων) ώστε πραγματικά να τηρεί τη νομιμότητα η ΔΕΗ ΑΕ; Και πώς;
- Θα αναβαθμίσει το ΚΕΠΕ ΝΑ Κοζάνης ώστε να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στα περιβαλλοντικά ζητήματα του λεκανοπεδίου; Και πώς;
- Θα εντείνει την προσπάθειά του ώστε να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι των επιθεωρητών Περιβάλλοντος(πόσες καταγγελίες άραγε έγιναν από τη ΝΑ προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος);
- Ο Κ Νομάρχης άραγε είναι διατεθειμένος να απευθυνθεί στους εισαγγελείς της περιοχής μας έτσι ώστε να σταματήσουν οι περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ ΑΕ; ((Τα περιβαλλοντικά επεισόδια έχουν ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνια ( έχετε άλλη άποψη γι αυτό;) . Ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε εντολή (24-9-2007) οι φάκελοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να «διαβιβάζονται άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα» )).
- Θα μας δώσει μια λύση (ίσως άμεση διακοπή δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ) για κάθε μέρα που θα έχουμε περιβαλλοντικό επεισόδιο ;(βλέπουμε ότι όταν οι διοικούντες είναι προσεκτικοί έχουμε σχετικό περιορισμό της φρίκης) .
- Θα δημιουργήσει επιτροπή που άμεσα θα οδηγεί σ’ αυτή τη λύση;
- Ή θα αφήσει τους πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους , έχοντας όλο βέβαια το δίκιο μαζί τους και καταδεικνύοντας την αδυναμία σας να προστατέψετε το αναφαίρετο δικαίωμα της υγείας έναντι μιας εταιρίας που πολύ λίγο την ενδιαφέρει κάτι διαφορετικό από το κέρδος των μετόχων της;
- Τέλος ξέρουμε ότι οι μετρήσεις ρύπων γίνονται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ ΑΕ . Δεν ξέρουμε ακόμη τη ρύπανση εξ αιτίας των ορυχείων (καθότι δε γίνονται μετρήσεις για τη ρύπανση κατά την εκμετάλλευση) και η ΔΕΗ ΑΕ τώρα σκέφτεται να προχωρήσει σε «συστηματικές μετρήσεις και δράσεις ελέγχου της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε συνεργασία με το ΑΠΘ από υπερσύχρονο δίκτυο σταθμών μέτρησης» δίκτυο σταθμών που προφανώς δεν υφίσταται ως τέτοιο μέχρι σήμερα».Το δικό μας(Δήμος σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο ΑΠΘ) σύστημα ανεξάρτητων μετρήσεων μπλοκάρει (!!!) στα περιφερειακά …γρανάζια.
- Η φερεγγυότητά μετρήσεων ρύπων καλύπτει την αγωνία της ΝΑ Κοζάνης να γνωρίσει τις πραγματικές διαστάσεις του οικολογικού εγκλήματος που συντελείτε στην περιοχή μας;

Β). Νέο ορυχείο- μετεγκατάσταση οικισμού Ποντοκώμη

Για άλλη μια φορά να σας καταστήσουμε γνωστή την θέση του συλλόγου μας (που έχει την καθολική αποδοχή Δήμου , Δημοτικού Συμβουλίου , Τοπικού Συμβουλίου και όλων των συμπολιτών μας για τη διάνοιξη του ορυχείου ( αλήθεια για πιο λόγο δεν ονομάζεται “ορυχείο Ποντοκώμης” όπως πάμπολλα ορυχεία που γειτνιάζουν με οικισμούς; ). Θέση που λέει ξεκάθαρα πως: «δεν θα δεχτούμε να δημιουργηθεί το νέο ορυχείο (ούτε ένα μέτρο δε θα παραχωρηθεί) αν πρώτα δεν εξασφαλιστεί- οριστικοποιηθεί η ουσιαστική μετεγκατάσταση- αποκατάσταση του οικισμού της Ποντοκώμης, και δεν ληφθούν μέτρα για βιωσιμότητα και περιβαλλοντική προστασία του οικισμού Μαυροδεντρίου».

Ρωτάμε λοιπόν.
- Ποια είναι η θέση και η άποψη του Νομάρχη για την παραπάνω αρχή μας ;
- Η ΔΕΗ ΑΕ προτίθεται να προχωρήσει σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις μερών (κομματιών) της κτηματικής περιοχής Ποντοκώμης ή ενιαίο θα είναι το ΦΕΚ μετεγκατάστασης οικισμού και αγροκτημάτων;
- Πότε προβλέπεται η έκδοση ΦΕΚ μετεγκατάστασης του οικισμού μας;
- Πώς , πότε , και με ποιες διαδικασίες θα γίνει η επιλογή του νέου οικισμού;(χρονοδιαγράμματα)
- Ποιος θα ορίσει και με ποιες διαδικασίες θα επιλεγούν οι δικαιούχοι οικοπέδων στο νέο οικισμό;
- Πώς θα διασφαλιστούν οι υποδομές στο νέο οικισμό; Θα εγγυηθεί (ποιος;) τη διατήρηση του πολιτιστικού υποβάθρου της Ποντοκώμης στο νέο οικισμό;
- Θα χρηματοδοτήσει η ΝΑ Κοζάνης μελέτη βιωσιμότητας για τους εκτεθειμένους στην αναγκαστική απαλλοτρίωση επαγγελματίες του οικισμού μας;
- Θα υπάρξει κάποια επιστροφή κλήρου στους δικαιούχους του τόπου μας μετά τη μετεγκατάσταση;(Από τα 5.000 στρ, από τα ήδη απαλλοτριωθέντα ή από αλλού;)

Γνωρίζετε ότι η μετεγκατάσταση δεν είναι «κονομησιά». Όπως γράφεται και στο έγγραφο της Περιφέρειας (συγγραφή ΑΝΚΟ) “η μετεγκατάσταση είναι απολύτως αναγκαία καθότι η διάνοιξη του ορυχείου δεν επιτρέπει την επιβίωση του γειτνιάζοντος σε αυτού οικισμού (Ποντοκώμης) και των κατοίκων του”.
Σίγουρα τα παραπάνω είναι μερικά από τα πάμπολλα ερωτήματα τα οποία θα κληθείτε να απαντήσετε στο περιορισμένο σε χρονική διάρκεια Δημοτικό Συμβούλιο. Και σίγουρο είναι ότι άλλα τόσα ερώτημα θα γεννηθούν από την παραπάνω συζήτηση. Τα θέματα περιβάλλον και μετεγκατάσταση ξέρουμε δεν είναι εύκολα.
Για αυτό θέλουμε να απαντηθεί από μέρους σας ποια (με ποιες διαδικασίες –πώς-πότε) θα είναι η συνέχεια της ενημέρωσης προς την τοπική κοινωνία. Μια ενημέρωσης που δικαιούται η πολύπαθη κοινωνία μας και που σίγουρα εσείς είστε υποχρεωμένος να την προσφέρετε σε εμάς, στην κρίσιμη αυτή περίοδο και έναντι όσων με ταχύτητα διαδραματίζονται.


Με Σεβασμό

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top