Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Κάθε σου βήμα δημιουργεί κόσμο...


«Κάθε σου βήμα δημιουργεί κόσμο. Κάθε σου επιλογή, κάθε σου πράξη. Αλλά πραγματικά πόσο αξίζει να δίνεις ή να μην δίνεις βάρος στην πράξη της στιγμής εφ' όσον δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πεπρωμένο κι εφ' όσον δεν ξέρεις αν αυτή μπορεί να το καθορίσει και ενώ ταυτόχρονα μπορείς να κάνεις είτε το ένα είτε το άλλο; Μεγάλο μάλλον. Το πεπρωμένο το δημιουργείς την κάθε στιγμή σιγά-σιγά. Η κάθε σου πράξη μετράει, αλλά είναι αδύνατο να την αξιολογήσεις πριν καν ολοκληρωθεί. Έχεις και το δικαίωμα της επιλογής αλλά πάντα ισχύει το ίδιο. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον, αν δεν ξέρεις τι κάνεις τώρα. Ο άνθρωπος γενικά αποκλείεται να προβλέψει το μέλλον γιατί αυτή τη στιγμή έχει πολλές οδούς για να δράσει. Θα σου φτιάξει η οδός το επόμενο σκαλοπάτι ή ολόκληρη την σκάλα; Και τελικά η σκάλα που σε οδηγεί; Όλα είναι μια αλυσίδα πραγμάτων με κρίκο το μυαλό. Στο θάνατο θα καταλήξεις. Δεν ξέρουμε γιατί ήρθαμε αλλά ξέρουμε που θα πάμε. Καλή φάση. Αλλά αφού πάντα έχεις το δικαίωμα του να επιλέγεις πως γίνεται το πεπρωμένο σου να είναι ένα; Μήπως είναι κάτι μέσα στα σκαλιά; Η μία πράξη φτιάχνει τις επόμενες από τις οποίες πάλι θα επιλέξεις. Κάθε σου βήμα πρέπει να έχει σοφία ή θάρρος τελικά;
Σκέψου ότι μόνο ο άνθρωπος μπαίνει στην διαδικασία του να σκεφτεί την ύπαρξη για να καταλήξει στο θάνατο. Αποκαρδιωτική και παράλλογη αλήθεια. Πρέπει να επικεντρωθείς στο παρόν. Δεν ξέρεις κάτι αλλά μπορείς να το σκεφτείς- αυτό είναι δώρο. Η κοινωνία είναι παράλογη.
Μπορείς βέβαια και να μην αναρωτιέσαι και να πιστεύεις στο απόλυτο πεπρωμένο που το ακολουθεί ο θάνατος που, αν μη τι άλλο, είναι επίσης κάτι απόλυτο. Θα ζεις σαν νεκρός όμως.
Μπορείς να δημιουργήσεις ιστορία αντί να την υπομίνεις εάν ξέρεις ότι δεν υπάρχεις για τίποτα. Αυτό κι αν είναι ωραίο. Κοίτα τι κάνεις τώρα και γιατί, γιατί αυτό μπορεί να σου φτιάξει το αύριο. Παραμένει παράλογη όμως η κοινωνία. Να ξέρεις τι επιλέγεις.»

Αλμπέρ Καμύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top