Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Προμελέτη ΑΝΚΟ για μετεγκατάσταση οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης...


Η ΑΝΚΟ εκπόνησε προμελέτη η οποία και εξετάζει βασικά σενάρια της μετεγκατάστασης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Κυριότερα σημεία είναι ότι είναι ανοικτό το ζήτημα για όλα τα ενδεχόμενα. Ενδιαφέροντα σημεία:
•Υπολογίζεται ότι εάν χτιστούν οι νέοι οικισμοί με οικόπεδα θα απαιτηθούν για την Ποντοκώμη 800~900 στρέμματα ενώ εάν προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση με έτοιμες κατοικίες τότε θα απαιτηθούν 400~500 στρέμματα. Για τη Μαυροπηγή οι αντίστοιχες εκτάσεις προσδιορίζονται στο μισό.
•Τα σενάρια αναφέρουν πιθανούς χώρους μετεγκατάστασης για την Ποντοκώμη: ΚΤΕΝΑ, ΣΙΔΕΡΑ, ΛΙΒΕΡΑ, ΠΤΕΛΕΑ, ΟΙΝΟΗΣ, ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ, ΑΛΩΝΑΚΙΑ, ΣΚΗΤΗ, ΝΕΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ, ΠΡΩΤΟΧΩΡΙ, ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗ
Μετεγκατάσταση των δύο οικισμών μαζί
Δημιουργία Νέας Ποντοκώμης με έτοιμο οικιστικό σύνολο προσκολημμένο σε υφιστάμενο οικισμό
•Το προϋπολογιζόμενο κόστος των νέων υποδομών (αποχέτευση, οδοποιία, ύδρευση,κλπ) υπολογίζεται σε 16.000.000€ για την Ποντοκώμη και το ήμισυ για τη Μαυροπηγή. Τα παραπάνω υπολογίστηκαν με βάση το κόστος Κομάνου και Κλείτους.
•Δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εγκαταστάσεων εάν δεν προσδιοριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που θα μετεγκατασταθεί.
•Επίσης γίνεται αναφορά για τους πιθανούς τρόπους αποζημίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top