Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

«Ένωση Συλλόγων Πληττομένων Ενεργειακού Λεκανοπεδίου Δυτικής Μακεδονίας»

Η περιβαλλοντική κατάσταση της Περιοχής και οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων από τη ΔΕΗ ΑΕ στην υγεία , στην ποιότητα ζωής και στη βιωσιμότητα των κατοίκων επιβάλει τη συμφωνία όλων των συλλόγων του λεκανοπεδίου για κοινή δράση και κοινούς στόχους.
Όλοι εμείς εκπρόσωποι των κατοίκων του λεκανοπεδίου , όπως εκφραζόμαστε - μέχρι σήμερα- από τους παρόντες συλλόγους , μαζευτήκαμε σήμερα, 7-10-2007, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αγωνιστούμε από κοινού απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή μας , στην υποβάθμιση που προοπτικά εμφανίζεται να εξασφαλίζει η πολιτική διαχείρισης της επιχείρησης για την περιοχή μας , για το μέλλον που διαγράφεται αβέβαιο για τους συντοπίτες μας.
Εκφράζουμε κι εμείς , στο βαθμό που δικαιούμαστε , την αγωνία μας για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας , ζώντας κάτω από μια ρυπογόνα ατμόσφαιρα ύψιστων ρεκόρ.
Εκφράζουμε κι εμείς , στο βαθμό που δικαιούμαστε , την έγνοια μας για τη εξαφάνιση της γης μας , την εξαφάνιση των νερών που θα μπορούσαν να την κάνουν γόνιμη και αποδοτική , την εξαφάνιση των ευκαιριών ανάπτυξης εξαιτίας του βρώμικου περιβάλλοντος που μας ¨προσφέρεται¨ ,την εξαφάνιση ουσιαστικά μιας προοπτικής αναπτυξιακής με τη γη που για χρόνια στήριζε τα χωριά μας.
Εκφράζουμε κι εμείς , στο βαθμό που δικαιούμαστε , την έγνοια μας για την ασχήμια και το τέλμα που θα αφήσει το τέλος του περάσματος της ΔΕΗ ΑΕ από την περιοχή μας , την ανεξέλεγκτη χωματερή που θα κληροδοτηθεί στα παιδιά μας , χωρίς σε τίποτε αυτά να είναι υπεύθυνα γι’ αυτό.
Δε βρεθήκαμε για να αποδείξουμε τα αυτονόητα . Τη ρύπανση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντός, τις ασθένειες που προκαλεί όλη αυτή ρύπανση, τους Θανάτους από καρκίνο και πνευμονοπάθειες, την απαξίωση που οδηγείται η περιοχή μας , την έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης , τη γύμνια της μεταλιγνιτικής περιόδου, την δραματική αύξηση της ανεργίας στην περιοχή μας.
Μαζευτήκαμε γιατί μέσα από τους αγώνες που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή μας καταλάβαμε ότι πολλά πράγματα που κάποτε ίσως φάνταζαν αδύνατα να διεκδικηθούν , όχι μόνο διεκδικήθηκαν αλλά πολλά ίσως θα μπορούσαν να κερδιθούν.
Η «Ένωση Συλλόγων Πληττομένων Λεκανοπεδίου» δεν ήρθε για να αντικαταστήσει , να ισορροπήσει ή και να αμβλύνει την αντίσταση των συμπολιτών μας απέναντι στις διεκδικήσεις τους .
Η «Ένωση Συλλόγων Πληττομένων Λεκανοπεδίου» δεν δημιουργείται για να ηγηθεί ή να παρακάμψει συλλόγους βάσης ή ενεργούς πολίτες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα της περιοχής.
Η «Ένωση Συλλόγων Πληττομένων Λεκανοπεδίου» δεν μορφοποιείται για να ανταγωνισθεί θεσμικά σύμφωνα , να καταργήσει θεσμικούς παράγοντες ή οργανωμένους φορείς όταν κι αυτοί ειλικρινά αγωνίζονται για τα συμφέροντα των πολιτών , για την επιβίωση της περιοχής μας.
Η «Ένωση Συλλόγων Πληττομένων Λεκανοπεδίου» συγκροτείται για να ενώσει τους συντοπίτες μας σε κοινούς αγώνες , χωρίς να διεκδικεί το ρόλο της πρωτοπορίας ούτε να δέχεται όμως τον ευτελισμό και τη χειραγώγηση. Το τέλμα είναι δεδομένο, η ανάγκη για κοινή διεκδίκηση απόλυτη . Όλοι μαζί , πολίτες και φορείς ενωνόμαστε για τον αγώνα που χρόνια τώρα χρωστάμε να δώσουμε και τον περιμένει με αγωνία η περιοχή μας.
Ξεκάθαρα λοιπόν απαιτούμε:
1)Απόλυτο σεβασμό για το περιβάλλον, με μέτρα που πρέπει να λάβει η (Δ)ΕΗ Α.Ε και οφείλει σε μια ευνομούμενη κοινωνία, χωρίς καμιά έκπτωση λόγω οποιουδήποτε κόστους, άμεσα, ουσιαστικά, εχέγγυα και σε συνεχή βάση.
2)Μετεγκατάσταση για κάθε οικισμό που πλήττεται άμεσα από τις επεκτάσεις των δραστηριοτήτων της (Δ)ΕΗ Α.Ε. Ούτε μέτρο γης δεν θα πάρει η (Δ)ΕΗ Α.Ε εάν πρώτα δεν λυθεί το θέμα των μετεγκαταστάσεων.
3)Ουσιαστικές προσλήψεις ανέργων της περιοχής του λεκανοπεδίου για την καταπολέμηση της ανεργίας που η ίδια η (Δ)ΕΗ Α.Ε προκάλεσε μετατρέποντας τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε αχανή ορυχεία, Αξιοποιώντας και μεταλαμπαδεύοντας την τεχνογνωσία του παλαιότερου προσωπικού σε μόνιμους εργαζόμενους, μια διαδοχή που χρόνια στήριζε την ανάπτυξη της ΔΕΗ
4)Αποκατάσταση εδαφών με συγκεκριμένο πλάνο-ετήσια πρόοδο ανά περιοχή εκμετάλλευσης, συνολικά σε όλα τα πεδία εκμετάλλευσης. Άποψη της κοινωνίας για την κατεύθυνση αποκατάστασης και συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτή.
5)Επαναπόδοση των εδαφών στην τοπική κοινωνία.

Υστερόγραφο:
Σήμερα είναι η αρχή, Ο αγώνας δύσκολος, Η αγωνία μεγάλη, η οργή ξεχείλισε, οι δυνάμεις ενώθηκαν, χωρίς να υποκρύπτουμε τίποτε , χωρίς να λειτουργούμε με υστεροβουλία, δίχως καθοδήγηση και με σαφή ειλικρίνεια προχωρούμε σε μια διεκδίκηση ζωής. Με τις παραπάνω αρχές θα επιδιώξουμε τη διεύρυνσή μας σε κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου(ένταξη συλλόγων & ομάδων- πολιτών που συμφωνούν με τις παραπάνω αρχές). Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε . Οι προσδοκίες των συμπολιτών μας είναι επιτακτικά μαζί μας. Δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε και δεν θα αποτύχουμε. Αυτό που διεκδικούμε:

ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ… ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.
Σύλλογος Περιβάλλοντος Και Ανέργων Ακρινής
Σύλλογος για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και για την Ανάπτυξη της Περιοχής ΑΓ. Δημητρίου-Ρυακίου
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Ελλησπόντου
Σύλλογος Πληττομένων Ενεργών Πολιτών Δήμου Ελλησπόντου
Επιτροπή Αγώνα Μαυροπηγής
Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά είναι ρε παιδιά να ειδοποιείτε όλους τους ενδιαφερομένους. Καλή επιτυχία να έχετε για όλους μας και περισσότερη ουσία.

Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής είπε...

Ακομά και τώρα δεν είναι αργά. Άφησε τα στοιχεία σου για να ειδοποιήσαι από εδώ και εμπρός

 
back to top